Föregående år drabbades man av det kaos som uppstod när samtliga flygavgångar i norra Europa ställdes in på grund av Islands vulkanutbrott. Men i år var det idel solsken, rapporteras från arrangörerna.
EuroPride startade torsdagen förra veckan med en medlemsinriktad chillout- och infokväll på föreningslokalen Polstjärnan. Många hade hittat till lokalerna denna kväll där Störningsjouren och Piteås egen dragshowgrupp DragOn Ladies uppträdde.

Under fredagen var det drogfri open-mind-kväll på Piteå Stadshotell där alla oavsett ålder eller läggning var välkomna.
– Det känns jätteviktigt för oss att kunna erbjuda en öppen fristad för HBT-ungdomar, det är ju inte allt för vanligt att kommunerna gör det idag, säger Mikael Holmgren, ordförande för RFSL Ungdom Nord.

Under lördagen föreläste RFSL:s vice förbundsordförande, Christian Antoli Möllertorp om äldre HBT-personers hälsa.
– Det blev en skrämmande föreläsning där man kan dra starka paralleller till HBT ungdomars hälsa, berättar Mikael Holmgren. Ensamhet, depression och självmordstankar för att nämna några.

På lördagen höll Christian, RFSL Ungdoms nyvalda förbundsordförande Emelie Mire Åsell och riksdagsledamot Hanna Bergstedt (s) tal innan Prideparaden gick genom centrum där fler deltagare och åskådare än någonsin medverkade.
– Jätteroligt säger Mikael Holmgren. Jag blir oerhört berörd av det stöd som vi fått för vårt arbete. Många vinkade, klappade händerna eller tutade när paraden passerade.
Dagen avslutades med lunch och underhållning i den strålande vårsolen vid Polstjärnan.
Under lördagskvällen var det Pridefest för alla som passerat 18 år där dragshowgruppen Diamond Dogs från Stockholm underhöll och lika så High Heel Jenny, Divinity och DJ Emil.

Helgen avslutades sedan med gratis HBT-bio på Bio 3:an för alla trötta men glada festivalbesökare.
Mikael Holmgren sammanfattar helgen med orden: ”tro, hopp, glädje och så lite tango, eller ska vi säga tro, stolthet, kärlek och lite jävlar anamma kanske”.


Gaymap listar Pride-festivaler

Gay Pride i Sao Paulo 25 maj 2008

[ingress]Nu kan du enkelt hitta Pride-festivalerna runt om i världen. Genom en egen sida på QX GayMap listas i datumordning när och var Pride firas.[/ingress]