När ILGA poängsatt Europas länder baserat på deras lagstiftningar i hbt-frågor hamnar Italien på en försmädlig nolla. Att EuroPride sedan den 1 juni i år pågått i Rom är ett sätt för den Europeiska hbt-rörelsen att sätta fokus på Italiens tydligt hbt-negativa attityd.


Under onsdagskvällen hölls en Gala till Vladimir Luxarias ära. Hon satt i parlamentet en kort tvåårsperiod då Berlusconi inte var regeringschef. Italienska gaysamhällets mest populära artister deltog på scen och hyllades för sina insatser.
Ett underhållande inslag var även på Vladimir uppmanade en känd nyhetsuppläsare att läsa upp nyheten att samkönade äktenskap nu är tillåtna i Italien. Nyhetsuppläsaren fick, utan manus, kämpa för att det skulle låta som en trovärdig nyhetsrapport och publiken bröt ut i ovationer.

En debatt på temat ”Constructing (and defending) the Europe of Rights”

Under fredagen hölls ett rundabordssamtal på temat ”Tro och HBT-personer. Själar, fortsätt framåt”. Valeria Gigante från nyhetsbyrån Adista och Alessandro Esposito, pastor i Valdenser-kyrkan, det största italienska ickekatolska samfundet, deltog liksom grundaren av den amerikanska hbt-katolska gruppen Dignity, John MacNeil och spanska ordföranden för den Europeiska samarbetsorganisationen för kristna hbt-grupper, Enric Vilà. Samtalet fortsatte med diskussioner om situationen för hbt-kristna i Norge, Storbritannien, Rumänien och Italien.
På kvällens hölls ett lesbiskt forum på temat ”stolthet och fördom” och på Pride Parks scen var det Drag-tema. Parken var fullpackad och entréerna skyddades av såväl polis som de semimilitära ”carabinieri”.

”La Leche”-festen

Efter parken stängts startade festerna runt om i stan. Mario Miele arrangerade ett Circus-discoparty. La Leche, spanska ordet för mjölk, och slanguttrycket för Ibizas partyscen, var en fest på temat White Party. Men kaoset med en enorm kö gjorde att ”dresscoden” inte helt kunde upprätthållas. Festen arrangerades av festfixarna Muccassassina i samarbete med ”Polar bear by Subwoofer”.
Festen samlade några tusen personer där det i en lagerlokal med fyra våningar blandades friskt av läderkillar, partyflator, björnar och drag-queens.

”La Leche”-festen
”La Leche”-festen