Med Prides styrelsemedlem Andrés Estche som presentatör kunde styrelsemedlemmar, verksamhetschefer och sponsorer under onsdagskvällen berätta om årets festival på Café Opera.
Just Café Opera är en av de två krogar som hittills skrivit på för att fylla ut de totalt sex platser för servering som planeras av årets Pride. Café Opera har VIP-bar, backstage och ett ”vanligt” serveringstält. Den andra krogen som blev klar att presenteras under onsdagen är Torget.
Lite mer klarhet framkom kring hur årets festivalband/Pridepaket kommer att fungera. För 250 kronor får de som köper detta tillgång till olika rabatter på fester och muséer. För hela 1000 kronor kan man köpa sig förbi de förväntade köerna in till Kungsträdgården på främst torsdagens schlagerkväll respektive efter paraden.
Kungsträdgården tar ”endast” 16 000 personer åt gången och under lördagens parad brukar man räkna med att 350 – 400 000 personer rör sig utmed och i paraden. Risken att blandningen blir mer ”straight” än ”gay” i Kungsan med paraddeltagare som inte får plats är ju därmed uppenbar.
Men i ”öppenhetens” tecken så är hela festivalen i grunden gratis så Pridepaketet lär behöva riktigt många och lockande rabatter för att lyckas slå igenom.
Två talare hade annonserats tidigare, nämligen veteran-RFSL-aktivisterna Anna Mohr och Kjell Rindar. De två var aktiva i gayrörelsen när Frigörelseveckan började arrangeras 1977. Anna Mohr inom Ekumeniska kristna gruppen och Kjell Rindar inom RFSL.
Helt nytt för kvällen var att Pride med stöd av RFSL flyger in Thomas Beatie med familj från USA. Syftet är att sätta extra press på ändringar när det gäller könstillhörighetslagstiftningen. Beatie blev världsberömd 2008 då han födde en dotter och idag har han tre barn. Till skillnad från svensk lag, krävdes ingen sterelisering vid könskorrigering när det gäller Beatie. Trots denna uppenbara skillnad i ”toleransnivå” så säger Beatie att han är ”ärad” att få komma till Sverige som han artigt i sitt tack kallar som ”vackert” och ”öppet”.
Balla grabbarna i Straight Up! framförde Årets Pride-låt, Show the World Tonight, på Café Opera. I år, när allt presenteras som större än någonsin, nöjer sig dock inte Pride med en enda låt. I år blir det tre! Prides ”b-sidor” blir Toxicated Love framförd av NEO som fanns på plats under onsdagen och Leather and Lace framförd av Miss Brandi Russell.
Nu är det 45 dagar kvar till Pride och snart kommer mer information om vilka restauranger och utställare som kommer att finnas i Pride Kungsträdgården och programmet till Pride House, med 250 evenemang släpps även inom kort.
I år blir det dessutom inte bara Pride Ung i Kulturhuset, Pride Kids och även Pride Senior skapar platser för unga, barn och gamla.