Helgens Lesbisch-Schwules Stadtfest Berlin började med ett symboliskt byte av ett gatunamn. Einem-strasse går från Nollendorfplatz och är uppkallad efter en synnerligen homofob general i första världskrig, Von Einem var. Gatan fick sitt namn av nazisterna år 1934 och borde efter kriget fått ett annat namn.

Stadtfests Gerhard Hoffman och ‘Schwule Juristen’ har föreslagit att den ska heta Karl-Heinrich-Ulirchs-Strasse, efter en av pionjärerna i den homosexuella frigörelsekampen på 1860-talet. Bakom initiativet har socialdemokraterna ställt sig men de Gröna i Schöneberg sätter sig på tvären. De gröna har som princip att nya gatunamn skall uppkallas efter kvinnor.

Till Gerhard Hoffmans humoristiskt politiska scenshow ”Wilde sofa” kom i år bland annat Renate Künast, talesperson för B90/Die Grünen. Hon ska utmana socialdemokratiska Klaus Wowereit som borgmästare i Berlin i valen i september i år. Och dessutom deltog och utfrågades öppet homosexuelle Klaus Lederer, ordförande i vänsterpartiet Die Linke Berlin.

På den sedvanliga promenaden runt bland utställartälten på Lesbisch-Schwules Stadtfest Berlin där Klaus Wowereit går genom hela området hälsade han bland annat på filmskaparen Rosa von Praunheim. Promenaden avbröts dock efter en stund av ett häftigt skyfall.
På onsdag hålls ännu en populär aktivitet under Pride-veckan, Gay Night at the Zoo. Dans till levande orkester ute i det fria i Berlins zoologiska trädgård.