För första gången i – ja det stämmer helt i detta fall – världshistorien, så firades tre dagar av Pride i Ödeshög och bygdegården på Hästholmen.
– När vi hissade flaggan i Hästholmen knottrades det på armarna av känslan av att få vara en del av av att skriva historia, berättar Camilla Linusson som var med att arrangera.
– För allra första gången flaggades det offentligt med regnbågsflagga i Ödeshög. Det kändes stort!

Under Pridefesten kunde småttingarna gå på ”Bland drakar & Dragqueens” där Robert Fux läste sagor i finaste outfiten.
– Om man är godhjärtad har man en hel burk med glitter i hjärta, sa en av de fina barnen som var med och lyssnade.

Robert Fux höll även i en Drag-workshop så att alla som ville kunde testa på att bli en stjärna för natten!
– Vi gjorde till och med en egen liten impulsiv Prideparad i Hästholmen under gatlyktornas rampljus, berättar Camilla Linusson för QX.

När fredag blev lördag hölls invigningstalet av Östergötlands legendariske hbtq-kämpe Madeleine Vilgren och så knöts de ”normbrytande” banden i en uppsluppen ceremoni. Från RFSL Jönköping kom ordföranden Njeri Olenkere och berättade om situationen i Kenya. KnytPoesi Rainbow samlade underhållningen på lördagen.

Ödeshög Pride avslutades på söndagen med föreläsning av Ruth Bertilsson som berättade familjens stora hemlighet: ”min man blev min fru” och Ross Thornbacke liksom Hanna Daun talade om sina könsbekräftande livsresor.

Förutom bygdegården hölls även arrangemang i kyrkan där en Regnbågsmässa hölls.
–  Jag ”lurade” alla besökare att byta plats hejvilt i kyrkan i en värderingsövning med efterföljande reflektion, berättar Linusson. Det blev en ovanligt uppsluppen mässa, med applåder, skratt och bus.

Att Pride kan vara provocerande fick även Ödeshög Pride känna av då flaggor som hängts upp vid Hästholmens infart, glassbaren och vid Ödeshög kyrka försvunnit.
– Men vi gav inte pp för det, berättar Camilla Linusson. Vi hissade nya!

Pridesäsongen är i full blom. Hela kalendern över svenska Pridefester hittar du i QX GayMap. Byt land så ser du festivaler även i andra länder.