I ett pressmeddelandet kommenterar idag HBT-Liberalernas 2:e vice ordförande, Christoffer Jönsson, att HBT(s) valt att inte vara med i Pride Kungsan eller med sina seminarier i Pride Sergel.
– Det är beklagligt att HBT-socialdemokraterna valt att hoppa av Pride Kungsan, säger Christoffer Jönsson. Detta är dock något vi har full förståelse för då vi själva i flera avseenden och vid olika tillfällen drabbats av oklara besked och bristande kommunikation.
Jönsson kritiserar Prides beslut att inte som för andra ideella hbt-föreningar erbjuda rabatter till HBT-föreningar med partipolitisk koppling med motivet att är partipolitiskt och religiöst obunden.
– Nu känns det verkligen som Stockholm Pride tar politisk ställning genom sitt agerande, det känns som att vi politiska hbt-organisationer inte ens är vatten värda och att vi inte är speciellt välkomna, säger han och HBT-Liberalernas kassör, tidigare Pride-ordföranden Mats Nordström fyller i.
– Under mina sex år som styrelseledamot i Stockholm Pride och som ordförande 2001, så kom vi aldrig ens på tanken att resonera i dessa banor. Hur skulle vi ha blivit partipolitiskt beroende avhängigt av rabatt eller inte till en hbt-förening eller för den delen till ett politiskt parti? Det här är bara tramsigt. Vi ville då snarare få med så många organisationer som möjligt. Med ett tema som årets ”Öppenhet” så känns det här inte bra.
HBT-liberalerna säger att man hoppas att Föreningen Stockholm Pride framöver ”behandlar alla hbt-organisationer lika”.
– Vi är en självständig liberal hbt-organisation som driver hbt-frågor. Självständigheten gäller även hbt(s) som vi ändå hoppas kommer att finnas i Pride Kungsan, avslutar Christoffer Jönsson.
HBT-Liberalerna har ett tält i Pride Kungsan, går med i Paraden och arrangerar tre seminarier: ”Pride Without Predjudice” med EU-minister Birgitta Ohlsson (fp) i Kungsan på onsdag, ”Open the door to a trans inclusive society” med bland andra Barbro Westerholm (fp) och HBT-liberalernas Amanda Brihed i Kulturhuset på torsdag och ”Storebror, aktivismen och det slutna samhället” med Vanessa Lopez i Kungsan på fredagen.





Läs även:
HBT-organisation hoppar av Pride