Stockholm Pride är nu officiellt igång med aktiviteter runt om i Stockholm. Den högtidliga öppningen av årets festival hölls på Clarion Stockholm där Pride House huserar detta år.

Öppning och bandklippning genomfördes av HBTQ- och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (mp) som passade på att varna för ”kalla vindar”.
– Krafter som vill vända människor emot varandra. Varningsklockorna ringer och hbtq-personers rättigheter trycks tillbaka, sa hon och framförde ett tack till festivalen för att den i alla fall en vecka om året bryter heteronormen.
– En vecka då även jag får vara en del av en annan norm.
Invigningstal vid Pride House hölls även av Halén Román som är ordförande i föreningen Trans Fest Stockholm och av Stockholm Prides vice ordförande Johnny Foglander, som påminde om att 2019 är 50 år sedan Stonewallupproret, 40 år sedan som Socialstyrelsen slutade använda sjukdomsklassifikationen av homosexualitet. Och dessutom 10 år sedan som samkönade par tillåtits gifta sig.

PrideHouse har seminarier, debatter och häng fram till och med fredag. Programmet hittar du i QX GayMap och på Stockholm Prides hemsida. Totalt är det i år ca 150 programpunkter under veckan.

På måndagskvällen hålls dessutom en fest som är med att inviga festivalen.