Den nyvalde danska statsminister Mette Frederiksen (s) och EU-kommissarie Margrethe Vestager var bland de många toppolitiker som gick med i Pride-paraden i Köpenhamn under lördagen.

Fackföreningsrörelsen deltog med LO-chef Lizette Risgaard i spetsen. Och stora företag som 7-Eleven, Netto, Maersk, Danske Bank och Nordea tog var en stor del i paraden.

Från danska LGBT-miljön sågs tusentals aktivister från organisationer som LGBT Danmark, AIDS-Fondet, Pan Idræt, Sabaah och LGBT Asylum.

Priset som Årets Laks gick till Foreningen til Støtte for Transkønnede Børn. Danmark har under senaste året debatterat om trans-barn ska få rätt att byta kön juridisk, i likhet med transpersoner över 18 år.

– Priset har stor betydelse eftersom trans-barn har stora utmaningar. Vi måste få bort åldersbegränsningen för rätten till att få byta juridiskt kön, sa Marie Elisabet Lind-Thomsen, ordförande för Foreningen til Støtte for Transkønnede Børn.

Ledningen för Copenhagen Pride ser nu fram emot nästa års parad och därefter WorldPride och EuroGames 2021 som Köpenhamn och Malmö är tillsammans om att arrangera och finansiera.