Första pridemarschen i Bosnien Hercegovina avlöpte väl, rapporterar Alf Kjeller till QX.
– Det blev inga störningar alls under paraden. Det var stort säkerhetspådrag. Kravallpoliser överallt och stora delar av staden avspärrad. Det ryktas om runt 1 000 poliser på plats.

Arrangörerna av denna den första Pridemarsch i Bosnien Hercegovina hade hoppats på att 500 skulle våga gå med. Dagen innan hölls en protestmarsch mot Pride som enligt nyhetsbyrån AP samlade några hundra religiöst motiverade deltagare.
När väl Pridemarschen kom igång på söndagen berättar Alf Kjeller för QX att inte 500 utan snarare omkring 3000 gick med.
– Marschen gick från minnesmärket för andra världskriget “Eternal Flame” till Sarajevos parlament, berättar Kjeller och förklarar att det i detta sammanhang inte är parad som gäller, utan just marsch.

Han fortsätter.

– Detta var en kamp och manifestation och ganska långt från våra parader hemmavid. Lite som det var förr med andra ord.

Svenska representanter på plats

Många deltagare från Sverige, inkluderat den svenska ambassaden, gick med i paraden. Från Stockholm Pride deltog bland annat ordföranden Vix Herjeryd som sammanfattar söndagen med ord som glädje och ”fantastisk uppslutning”.
– I flera delar av Europa saknar hbtq-personer fortfarande grundläggande mänskliga rättigheter och utsätts för förföljelse, hat, våld och diskriminering. Att Sarajevo Pride äntligen genomförs är en otroligt viktig milstolpe i denna kamp, sa Herjeryd.

Stockholm Pride har genom sin solidaritetsfond varit med att ekonomiskt stötta arrangemanget i Sarajevo. Lejla Huremovic, en av arrangörerna höll tal och lyfte frågan om synliggörande.

– Idag, i långt högre utsträckning än någonsin tidigare så slutar vi, lesbiska, bögar, transpersoner, intersexuella och queera i Bosnien Hercegovina att vara osynliga. Och idag, starkare än någonsin tidigare, sänder vi budskap om att vi kommer ta striden för våra liv med mod och värdighet. För de liv som, lik alla andras liv, inte kan levas inom fyra väggar, för liv fria från rädsla för våld. Det räcker nu!