BEIRUT

Prideparad i Beirut 2020

I Libanons huvudstad Beirut gick under lördagen en grupp Pride-kämpar genom staden och krävde lika rättigheter. De möttes av motargument från förbipasserande och heta debatter utbröt utmed paradvägen.

MOSKVA

Ryska demonstranter som arresterats efter att deltagit i en protest med krav på att HBTQ-aktivisten Julia Tsvetkova skall friges.

I Moskva genomfördes under lördagen en protest där demonstranterna krävde att HBTQ-aktivisten Yulia Tsvetkova skall friges. Tsvetkova , HBTQ-aktivist och konstnär som anklagas för att ha brutit mot ryska lagar mot pornografi. Totalt arresterades ett dussintal demonstranter som höll en stillastående protest där demonstranter stod i kö för att en i taget delta i protesten.

TAIPEI

Pridefirande i Taipei under söndagen.

I Taiwans huvudstad Taipei var det regnigt när deltagare i Prideparaden 2020 samlades under söndagen. Taipei är en av de få platser i världen där icke-digitala Pride-manifestationer genomförts i samband med Pridempnaden juni.

TEL AVIV

En Pride-manifestation hölls under söndagen i Tel Aviv.

I Tel Aviv var det inte som förra året då 250 000 deltog vid Pride-paraden och festligheterna. Under söndagen hölls en manifestation under strikta regler med anledning av Covid-19. I år var det enligt rapporterna flera hundra deltagare som närvarade vid manifestationen.

NEW YORK

Sedan natten till söndagen har regnbågsflaggor och belysning påmint om revolten för 51 år sedan som blev starten på Pride-rörelsen.

I New York hölls digitalt Pridefirande under söndagen som pågår fram till 08.00 i morgon bitti svensk tid. New York uppmärksammar att det är 50 år sedan den första Pride-paraden hölls i stan, året efter upploppen utanför baren Stonewall.
De officiella New York Pride-sändningarna sker i samarbete med nyhetskanalen abc7ny.

Reclaim Pride Coalition valde dock att genomföra en demonstration genom West Village för att påminna om att Pride var ett upplopp och ansluta till Black Lives Matter-protesterna under juni månad. Protesterna har livesänts via Facebook.