Det är inte bara i Uppsala det firas Pride just nu. I Eskilstuna öppnar lördag 19 maj årets upplaga av Spring Pride. Denna gång är festivalen uppblandad med kulturarrangemanget Nordic Fringe Festival.
I programmet som nu släppts beskriver de två festivalerna sin gemensamma värdegrund med ”stolthet, normbrytare, olika men lika, mångfald, nytt och annorlunda, kreativitet, mänskliga rättigheter hållbar utveckling och en stor portion glädje, kärlek och kultur.
Eskilstuna fylls därmed inte bara av glada gays och hbtq:are i regnbågsfärgade kläder, utan även av trollkarlar, cirkusartister och Stand Up-komiker.
På självaste Pride-fronten kan vi tipsa om att det i helgen blir en dag för Regnbågsfamiljer under söndagen och att pjäsen ”Ut or garderoben”, baserad på QX chefredaktör Anders Öhrmans bok ”Komma ut” spelas.
I god Pride-ordning fylls sedan veckan av seminarier och kulturevenemang. Till skillnad från den något överraskande draget i Uppsala att förbjuda liberaler att paradera, så kommer såväl Öppna moderater som Miljöpartiester att kunna delta i Spring Prides alla evenemang! Liksom såklart socialister i denna Socialdemokratins hemstad.
Fredag den 25 maj blir det cykelns dag på Fristadstorget, men även här kan hbtq-puritaner av alla riktningar känna sig hemma då Magnus Carlsson står på scen.
Och dagen efter, lördagen den 25 maj blir det en hel dag med Fringe-akrobater och festligheter parat med Charlotte Perrelli på Pride-festens scen som värmer upp inför Prideparaden genom Eskilstuna.
Paraden i Eskilstuna brukar samla tusentals deltagare och därmed vara den törsta paraden i Sverige förutom Stockholm och Göteborg. I år hoppas man på extra fest tack vare Fringe-samarbetet och att Swedish Dyke Vibes drar igång dansen från en egen paradvagn!
Några år har nynazister försökt störa paraden i Eskilstuna, men hållits på behörigt avstånd av polis. Att nazister störde 1 maj-firandet i år, tror arrangörerna inte kommer smitta av sig på det som redan utan årets kultursammansmältning utvecklats till stadens stora folkfest.


[image id="70934" align="left"]Ladda ner programmet som PDF (36 mb)