Pride 2012

Thessalonikis första Pridefirande möttes av en grupp ägg och stenkastande personer som tagit Anthimos, stadens ortodoxe metropolit (biskop), på orden. Anthimos har ägnat stor energi åt att protestera mot Pride-firandet i Greklands andra stad. Polis skyddade dock evenemanget som kunde genomföras med omkring 500 personer i paraden.

Från USA kommer informationen att paraden i Chicago slog rekord i år. Omkring 850 000 personer deltog i firandet, ca 100 000 fler än förra året.
I New York var det 2 miljoner som uppges ha deltagit i firandet utmed Femte Avenyn. En parad med Cyndi Lauper i eget ekipage och där ett år med samkönade äktenskap i delstaten firades.
Med borgmästare Klaus Vowereit i spetsen gick ca 700 000 personer med i Berlins årliga parad. I Tyskland kallas Pride för CSD – Christopher Street Day – till minne av Stonewallrevolten som bröt ut på just den gatan just i New York 1969, och just den 26-27 juni.
I San Francisco firade man för 42 gången Pride och i år deltog enligt arrangörerna totalt 200 olika paradvagnar och tusentals och åter tusentals deltog och gick med i en parad som av tradition leds av Dykes on Bikes.
Pride friades i helgen även i bland annat Lissabon och i Rom.

Klicka här för att se kommande Pride-festivaler världen över listade.