Mellan 3-12 september kommer fotografen Jessica Wikströms vackra bilder av människor utanför normen att ställas ut under Linköping Pride. Porträtten är hela 1 x 2 meter stora och kommer hänga uppe i centrala stan, under temat Humans Like Flowers. ”Ett ställningstagande för allas lika värde med en förhoppning att skapa förundran och förståelse för allas olikheter!” lyder beskrivningen.

– Jag ville porträttera människorna i all sin enkelhet och visa på hur vackra de är i sig själva. Och även att belysa olikheter och att alla har en unik story. Ta våra två bikers till exempel, båda ser ganska hårda och snudd på otrevliga ut, men i själva verkat är de ett par riktigt mjuka själar som utan tvekan står upp för både kvinnor och HBTQ-världen, berättar Jessica för QX.

Blommorna i bilderna representerar dels det sköra och vackra, men också styrkan att kunna leva och frodas under de mest ogynnsamma omständigheter. En av Jessicas favoritplåtningar blev den med Vanity Vain.

– Jag har varit ett fan av drag så länge jag kan minnas. När Vanity sagt ja till en plåtning blev jag överlycklig, henne har jag velat plåta sååå länge! Vi började plåtningen med en tanke om ett ganska stilla och vackert porträtt, men rätt snart insåg vi att det inte var rätt för Vanity. Utan förvarning började hon tugga sönder rosorna hon höll i. Så det var bara att plåta för glatta livet och fånga det spontana i situationen. Det var både oväntat och hysteriskt roligt och resulterade i en bra bild!

Utställningen sträcker sig längs Nygatan från Trädgårdstorget upp till Apotekaregatan. Mellan fasaderna vajar olika porträtt av personer som inte behöver vara i första hand HBTQI, utan som på något sätt går utanför normen.

Humans Like Flowers är ett samarbete mellan projektledare Fredrik Bromander, fotograf Jessica Wikström, Plexi.se och butiken Q Flowers&Design.