Det har blivit 10 000 bilder genom åren. Men nu har Peter skalat ner dem till ca 500 bilder och ger ut dem i en maffig fotobok.
Häromdagen var det releasefest för boken Pride Parad & Party i Stockholm – en fotodokumentär på Mälarpaviljongen.
– Det var en helt fantastisk kväll, säger Peter. Underbart väder, mycket folk och perfekt personal. Och så Mathias Lundström som var DJ.
Peter berättar hur han av en slump hakade på en kollega 2007 som skulle plåta Prideparaden. Sedan dess var han fast.
– Jag är ju tandläkare i grunden och då vill man ju gärna veta vad man håller på med innan man gör något (skrattar) så jag tog reda på allt om Pride och paraden och ställde mig på en bättre plats året efter.
Under själva paraden nöjer han sig inte med att stå vid sidan om och plåta, han tar sig in paraden och plåtar deltagarna på nära håll, eller som han själv uttrycker det:
– Jag bjuder upp till dans och sen tar de över.
Eftersom Peter själv är synskadad tar han även hjälp av ”spottare”, som håller koll på vad som är på gång i paraden längre bort.
– ”Pass på nu, om 100 meter kommer några du inte vill missa”, kan de ropa till mig. Då kan det var några politiker eller Jonas och Mark eller liknande.

Heinz som Jeanne d'Arc
Pride Parad & Party i Stockholm – en fotodokumentär innehåller även ett fotosamarbete med Peter Englund där de plåtat och iscensatt historiska regnbågskrigare genom åren, en prideparad från Åland har också dokumenterats samt efterfester från Berns och i PridePark i Stockholm. Dessutom innehåller boken  ett brett spektrum av människor. Det är mycket färg och glädje. Och en och annan närbild.
– Ja, jag gillar verkligen ögon, säger han.
Peter har plåtat sen lång tid tillbaka, i hans portfolio finns porträttbilder på kändisar som Meryl Streep, Tom Cruise och ABBA.
– Men jag vill inte kalla mig fotograf, säger han. Jag gillar inte att hamna i ett fack.
Efter att ha plåtat så många prideparader genom åren så borde du veta, var är bästa platsen att stå om man vill ta bra bilder?
– Nu ändras ju paradvägen då och då, men jag gillar att stå mellan Slottet och Kungsträdgården, det är bra ljus där. Sen är Norr Mälarstrand, där paraden börjar, en bra plats.
Så vad är det som är så fantastiskt med paraden tycker du?
– Det är glädje, kärlek, respekt och humor på en och samma gång. Och jag får alltid ståpäls när jag plåtar paraden, det är en fantastisk stämning.