Att en judisk avdelning går med i samband med Frigörelseveckan eller Pride är inget nytt. På 80-talet fanns GALEJ som gick med banderoller under några år för att samla homosexuella judar i demonstrationen för homosexuellas likaberättigande.
Med Pride och HBT utvecklades tillsammans med Mälarpaviljongen och orkestern Sternfall en tradition där QX och Judisk Krönika bjuder in till en hbt & judisk kulturkväll i klezmer-musikens tecken. I år hölls den för sjätte gången och det gungade rejält på de knökfulla pråmarna när Nils Harning blandade det svenska minoritetsspråket jiddisch och hebreiska med svenska och engelska. I år i sällskap av jiddischsångerskan Anne Kalmering. Hej och hå vad det svängde!
Så till en total öken var det inte som Stora Synagogans rabbin David Lazar kom till när han vintern 2010 intog sin nya position med ett öppningstal där just hbt-frågan lyftes fram.
Församlingen hade under en tid sökt en ny rabbin och just hbt-frågan, där Stora Synagogan tydliga klargjort att man öppnar för enkönad vigsel, var en av de frågor man önskade att en ny rabbin skulle kunna förvalta.
Och Lazar, med bakgrund i den ortodoxa miljön i Kalifornien, över ett starkt engagemang för hbt- och hiv-frågor i Israel, kom till den masortiska/konservativa församlingen i Stockholm som en frisk fläkt.
Kort efter tillträdet medverkade han vid en judisk kulturhelg arrangerad av Lizzie Scheja där temat var HBT. I TV och radio berättade han om sin inställning till hbt-frågor och till förar årets Pride hölls för första gången en Regnbågs Kabbala Sabbat i Stora Synagogan. Engagemanget har självklart väckt ne del debatt, även om kritiken varit lågmäld.
Vid årets QX GayGala röstade så våra läsare och besökare på sajterna fram David Lazar till ”Årets hetero”. Ett tydligt och klart erkännande av hans arbete så som tidigare ärkebiskop KG Hammar och Stockholmsbiskopen Caroline Krook ärats av QX läsare och besökare för sina ställningstaganden och engagemang i hbt-frågor.
I år var det dags igen för Stora Synagogan, som ingår i den judiska enhetsförsamlingen i Stockholm, där olika judiska trosinriktningar ingår, att markera sitt sitt teologiska så väl som sociala synsätt. Så här formulerar David Lazar det på debattsajten Newsmill:
Men även för oss heterosexuella judar är det viktigt att visa solidaritet med HBT-rörelsen – av samma skäl som vi engagerar oss i miljöfrågor och rättvisefrågor i stort. Judiska församlingen är en integrerad del av det svenska samhället, med ett ansvar för att främja positiva värden, inte bara när det direkt berör oss själva som minoritet. Att sprida ljus och ”hela världen” är två av judendomens centrala imperativ. Därför deltog vi i Pride, och därför fortsätter vi att engagera oss för HBT-rättigheter.
Och engagemanget har tagit ytterligare ett steg. Förra årets teologiska seminarium i Pride House blev i år till ett samtal i Pride Park där bland annat Stockholms biskop Eva Brunne satt i publiken och lyssnade till bland annat Lazars samtal om hbt-arketyper i Bibeln.. På fredagskvällen hölls den andra Regnbågs Kabbala Sabbaten i Stora synagogan och efter lördagens sabbat-friande gick ett 60-tal personer med i Prideparaden. I Facebook-kommentarerna är det idel smile-figurer och en förhoppning om att det till nästa år kan adderas en musikvagn där judisk traditionell musik kan spelas blandat med israeliska schlagers. Tala om en svängig avdelning!
David Lazar med hustru Sasha var med vid Kärlekens mässa i Storkyrkan där han för andra året läste ur Torah och efter firandet, där alla deltagarna går ut ur Storkyrkan till den sydafrikanska frihetssången ”Freedom is coming” berättade Lazar om glädjen över att kunna gå med i Prideparaden.
– Fast jag orkade inte gå hela vägen, jag hade varit uppe sedan tidig morgon och hade för ont i benen, berättar Årets hetero 2011 som minst sagt gjorde klokt i efter en hektisk vecka där Shabbat Shalom nog aldrig hörts så ofta uttalat på stadens gator, ta det lugnt!
Med kurdiska, iranska, judiska och samiska grupper i paraden har Pride blivit en självklar plats för att manifestera ett samhälle där vi alla kan leva och festa tillsammans! Ganska långt från Norra Bantorgets antimuslimska trams kan man nog säga. Nästa år blir vi ännu fler grupper som firar inte bara hbt-Pride utan Pride för helheten i vad vi är.

Nils Harning och Anne Klamering med orkestern Sternfall på Mälarpaviljongen där QX och Judisk Krönika bjöd in till den sjätte Klezmerkvällen. Gungig amatörinspelning, obs!

Mer amatörinspelningar med gung från tidigare Sternfall-kvällar på Paviljongen




Och ännu en amatörinspelning från öppningen av förra årets Regnbågs Kabbala Sabbat.