West Pride-veckan avslutades med en konsertkväll som Göteborg inte skådat sen pandemin bröt ut. I år flyttade Pride Park in i Eriksbergshallen på Hisingen. En tidigare mekanisk verkstad alldeles vid hamnen är numera en rymlig festlokal, som under helgen öppnade upp för Pridebesökare sugna på mat, dryck, livemusik och den där härliga gemenskapen vi saknat under senaste 1,5 åren.

Alldeles efter den blöta Prideparaden började de första klungorna av ungdomar röra sig mot Stenpiren, där en specialpimpad regnbågsbåt väntade på att slussa besökare mot Pride Park. Ombord på den glittrande färjan bjöds det på karaokesång, godis och skoldisco-stämning.


Scoldisco realness på den Pride-pimpade färjan till Eriksbergshallen

Känslan av en stor fritidsgård

Gratis inträde och affischnamn som Tove Styrke, Dotter och Omar Rudberg lockade framför allt många unga. Gissningsvis låg medelåldern i Pride Park en bra bit under 20, och det dröjde några timmar innan något äldre publik strömmade till och började fylla upp de två barerna.

Inga kommersiella aktörer syntes till i årets Pride Park. Däremot fanns organisationer som RFSL, Ungdomsmottagningen och flera politiska partier på plats, med tävlingar och aktiviteter i sina montrar. Mer pysselhörna och Twister-spel än kinkykvarter och försäljning av sexleksaker, alltså.
Känslan av att jag befann mig på en stor ungdomsgård övergick sakta men säkert mot fest-feeling, i takt med att artistkavalkaden intog stora scenen i ena änden av lokalen.

Men kvällen blev mer populär än vad arrangörerna hade räknat med. Corona-restriktionerna är visserligen slopade, men polisen satte ett deltagartak på 1000 personer inne i Eriksbergshallen (en lokal som vanligtvis tar in uppemot 2000 personer). Kön utanför var lång under hela eftermiddagen och kvällen, och det är oklart om alla som ville komma in fick plats i lokalen.

Omar Rudberg, Patrik Jean och Melanie Wehbe minglade backstage innan galakvällen drog igång.

Alla ville se Omar Rudberg

Kvällen invigdes av jämställdhetsminister Märta Stenevi, som med stolthet i rösten talade om hur viktig kampen för lika rättigheter är än idag, inför publikens applåder. Queera artister som SYLVE, Julia Alfrida och Ladyprince var först ut på scen, och mellan akterna bjöd ståuppkomikern Marika Carlsson och poddprofilen Edvin Törnblom på humoristiskt mellansnack.

För dem som inte kunde vara på plats livesändes galan på WestPrides Facebooksida. Där vittnar tusentals likes och kommentarer om ett otippat stort intresse – speciellt mot slutet när Mello-favoriterna Dotter och Omar Rudberg fick avrunda scenprogrammet med en magisk energi.

Tove Styrke på scen

Fantastiska Dotter avslutade konsertkvällen på West Pride

Vilken energi! West Pride-publiken älskade Omar Rudberg

”En stor succé” – så summeras lördagskvällen av West Prides verksamhetschef Emma Gunterberg Sachs när vi talas vid.

– Vi är överväldigade av responsen och publiktrycket! Tyvärr fick vi bara släppa in tusen personer, vi hade gärna velat fylla ut lokalen mer. Men det blev helt fantastisk stämning inne i hallen och framför scenen. En rolig anekdot är att när Omar uppträdde så ökade tittandet på vår livestream med tusentals tittare, framför allt från Latinamerika.

Nästa års West Pride är spikad till veckan innan midsommar, 13-19 juni 2022. Det är däremot inte klart om Pride Park återvänder till Eriksbergshallen.

Se fler bilder från West Pride 2021 nedan