Livets träd handlade mässan om och Monika E Pensar sa innan mässan att hen fröjdar sig för trädets betydelse för oss och viktigheten av att inte förlora sitt inre barn.
Under mässan skapades i kyrkorummet interaktivt ett träd från en rönnstam som i början av mässan var avklädd men där deltagarna fick lägga sina naturmaterial och blomster.
Musikern Jan Hammarlund som är en av de första i Sverige att komma ut som öppet homosexuell uppträdde med sången ”Jerusalem” om religioners kamp där två unga män, en judisk och en muslim, finner varandra.
Jan som även kommer att uppträda på lördagskvällens huvudfest tycker det är roligt att vara tillbaka i Helsingfors.
– Jag har vänner här som jag hoppas hinna se och för 30 år sedan var jag med i en av de första Pride demonstrationerna här, berättar han.
För Jan har den politiska verksamheten och musiken alltid gått hand i hand. När han kom ut ur garderoben 1978 blev en del människor rädda men hur det påverkat hans karriär kan han inte säga.
– Men jag tycker det är roligt att få berätta vad jag tror på idag, säger han.
– Jag predikar inte för att jag tror eller vet utan för att jag är nyfiken, inledde Monika sin predikan. Nyfikenhet är en fin egenskap och vi människor kan bekänna oss till olika religioner eller vara agnostiker. Själv är jag det sistnämnda men hade en fin stund under mässan där Monika även valde ordet hen om Jesus.
– När livet gör ont skall man krama ett träd eller skapa det tillsammans som under regnbågsmässan.
Idag fortsätter regnbågshelgen med bland annat hbt i Norden diskussion, kommunalvalsdebatt och på kvällen mingelfest där årets Guldanka delas ut. Qruiser rapporterar.