Qom Ut är den självklara uppmaningen när Jönköping får sin första Pride-festival. Även om Smålands Jerusalem redan känt av att det är någon hbt i görningen genom en mängd regnbågsflaggor så är det på fredag, International Day Against Homo- and Transfobi, liksom Norges nationaldag som festivalen drar igång på allvar.
På Länsmuseet och Stadsbiblioteket avlöser aktiviteter varandra och det blir picknick med Vänsterpartiet liksom Café Grönt med miljöpartiet.
Och torsdag kväll har redan festivalen fått fart med hjälp av Gabriel Forss som berättar om att vara kristen och Sara Lund/Claes Schmidt som diskuterar könsidentitet.
Som QX tidigare berättat är det reggaebandet Partiet som gjort festivalens låt, Qom Ut och den framförs vid invigningen på Kulturhuset Spira fredag kväll. En invigning som övergår i fest. Fest blir det även på RFSLs Club 42.
På lördagen är det full aktivitet hela dagen med bland andra Jönköpings egen stolthet Mian Lodalen som kommer dra rövarhistorier från sin ungdoms dagar i stan och på kvällen samlas styrkorna framför TV-apparaterna för att kika på ESC-finalen från Malmö. Ungdomar på Fritidsgården Brunnen, de lite mer vuxna väljer mellan den officiella festen på Silver eller hos RFSL.

AceWilder står på scen efter paraden

Likt Göteborgs West Pride genomförs paraden på söndagen. Samling för det som minst kommer bli 500 personer och flera ekipage sker i Tändsticksområdet och efter att alla anlänt till Rådhusparken blir det parkfest med bland andra The Majestee of Sweden, Haggorna och Ace Wilder på scen och tal av bloggaren Cimon Lundberg följt av efterfest på Twin City. I Sofiakyrkan bjuder klockan 18.00 Svenska kyrkan in till en inklusiv mässa.
Hela programmet för festivalen hittar du i QX GayMap.