Putin och Merkel fick pisk i Berlin

CSD kom en gång till för att högtidlighålla minnet av de junidagar 1969 då New Yorks HBTQ-community revolterade mot polisens ständiga trakasserier mot dem på gaybaren Stonewall i West Village.

Årets CSD i Berlin samlade enligt arrangörerna uppåt 700 000 deltagare i en parad som var traditionellt färgrik men också mer politisk än på många år. Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes parti var de givna måltavlorna för paraddeltagarnas ilska.

Putin, därför att han drivit igenom nya, homofientliga lagar i Ryssland som förbjuder ”propaganda” för homosexualitet. Det fanns många ryssar i paraden och när den första vagnen med ryska bögar och flator rullade förbi gaykvarteren vid Nollendorfplatz steg jublet och applåderna i skyn.

Angela Merkels parti CDU uteslöts till och med ur paraden. Det var ett beslut av arrangörerna som fick en hel del kritik, även från andra håll, inte minst Berlins öppet gay borgmästare, socialdemokraten Klaus Wowereit. Kritiken mot CDU gällde bland annat rätten till samkönade äktenskap, att regnbågsfamiljer ska ha lika rättigheter och möjligheter som andra familjer liksom en rad andra frågor.

Nu får det vara färdigsnackat! Demonstrera, välj, förändra! Så löd huvudparollerna på CSD.