Baltic Pride hölls i år i Litauen där det under lördagen genomfördes en Prideparad. Förväntningarna på omkring 800 deltagare överträffades många gånger om, rapporterar RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund från den park dit paraden gick för att lyssna till tal.
– Det har varit lite absurt att gå i paraden där det utmed vägen omväxlande stått de som glada viftat hejat på och viftat med regnbågsflaggor för att strax intill stå motdemonstranter, berättar hon direkt från parken medan paraden fortfarande fyllde upp området.
– Här inne är det nu säkert 3000, berättar hon via mobiltelefon. Det finns även några motdemonstranter här men de verkar mest ropa slagord och vara lugna.
Westerlund berättar att polisens taktik sett ut att handla om att punktmarkera de motdemonstranter som uppfattats som mest aggressiva.
– Det är många gäster här från andra länder och vid en fest igår förklarade flera litauer att det är oerhört viktigt, berättar Westerlund vidare. Samtidigt är det litauer som med flaggor och plakat tydligt synliggör att många hbtq-personer i paraden just kommer från Litauen.
I år riktade många motdemonstranter in sig på att kritisera EU, som man menar leder till förhatlig homosexualitet.
– Det man är upprörda över är att EU kräver av Litauen att man skall upprätthålla yttrande- och mötesfrihet, säger Ulrika Westerlund sarkastiskt och avslutar med att berätta att polisen inför talen motar bort motdemonstranterna från parken.
Bland talarna märktes Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson (fp). Enligt Ulrika Westerlund skall hon ha träffats av ett ägg som skattats mot paraden av en motdemonstrant.