I fredags höll Ja2013-kampanjen en stor fest för att fira att man genomsitt medborgarinitiativ för en könsneutral äktenskapslagstiftning i Finland, satt frågan på den politiska dagordningen.
Och när Svenskfinlands hbtiq-organisation Regnbågsankan på lördagskvällen hölls sin avslutande fest så var det, inte helt oväntat, just Ja2013-kampanjen som genom sin ordförande Senni Moilanen som fick mota det hedersvärda priset Guldankan.
– Personerna bakom kampanjen har på ett otroligt sätta lyckats mobilisera såväl unga som äldre att underteckna initiativet. Genom Ja2013-kampanjen har de lyckats med att verkligen sätta hbtiq-rättigheter på den politiska agendan. Det har i sin tur bidragit till en bredare diskussion gällande dessa frågor. Ja2013-gänget är ett praktexempel på frivilligarbete och viljestyrka när de är som bäst, sade Regnbågsankans ordförande Oscar Ohlis vid prisceremonin.
I år hade det kommit in en ovanligt stor mängd nomineringar till att motta priset, så Regnbågsankans styrelse valde att även dela ut två hedersomnämnanden.
Dels fick den finska hbtiq-organisationen SETAs generalsekreterare Aija Salo pris för sitt idoga arbete för att driva rättighetsfrågorna. SETA samlar förutom de geografiska lokalavdelningarna även olika hbtiq-inriktade intresseorganisationer, bland dem Regnbågsankan.
Det andra hedersomnämnandet gick till Johan Finne som genom sitt engagemang som konstnär, reporter och aktivist lyft fram hbtiq-frågor i Svenskfinland. Finne är bland annat medarbetare på QX.se där han sedan lång tid skrivit om finska nyheter på svenska för såväl Svenskfinland som även för svenskspråkiga läsare i Sverige.