Riksdagens Talman Andreas Norlén höll ett fint invigningstal där han bland annat lyfte demokratins framfart, men att den ständigt är under prövning. ”Tänk så mycket bättre vårt samhälle blivit om fler kan leva öppet och jämlikt. Pride är glädje och gemenskap”. Han lyfte också att självmordskvoten bland HBTQ+personer är hög, och att det ständigt pågår ett omfattande förtryck i omvärlden. Andreas Norlén ville sända ett budskap till andra länder om att Pride inte handlar om dekadens utan  demokrati vilken gav massor av applåder. Han valde också att ägna en tanke åt nyligen bortgångna Barbro Westerholm och hennes livsgärning. ”En kämpe och förebild som lämnat ett stort tomrum efter sig”. Slutligen tackade han de som 1998 la grunden till 25-årsjubilerande Stockholm Pride.

Dragduon Tjorven & Lillan hyllade de som bor kvar i Bollebygd, Bjurträsk och Bromölla. ”Ni är våra hjältar som för kampen framåt” sa de och lyfte också dem som vågar säga ifrån i fikarummet mot homo- och transofobiska kommentarer. De bad också alla som känner sig ensamma att luta sig mot familjen i Pridepark, hyllade After Dark som tagit plats i folkhemmet under en tid sdå det inte var en självklarhet( och tv-pionjären Karin Falck som släppte fram dem). Duon tryckte också till till SD angående deras attacker mot drag-communityt. Avslutningsvis hyllade ven de liberalernas Barbro Westerholm.

RFSL Stockholm delade också ut pris till organisationer eller personer som varit betydande för HBTQ+personer. I år gick Regnbågs-priset fick Regnbågsblod som slagits för att HBTQ+personer ska få lämna blod. Ann Christine Ruuth fick också pris för sin insats att lyfta transpersoners synlighet, främst genom boken Min pappa Marianne som också blev film. Hon tillägnade priset alla unga transpersoner som dagligen genomgår en kamp. ”Er dag kommer
På en lite negativare punkt gick Rosa Tisteln, som lyfter någon eller några som gjort raka motsatsen till det nyss nämnda. I år gick priset till Sverigedemokraternas politiker i Trelleborg som aktivt jobbat mot DragQueen Story Hour.

FPES delade också ut pris till Årets hjälte som blev Matilda, och Positiva Gruppens representant höll en tyst minut för alla de som gått bort i sviterna av AIDS.

Under kvällen uppträdde också Idol-favoriten Julien Keulen, Magnus Skogsberg, som var årets regnbågssångare, Stockholms Gaykör, Kvinnokören Sapphonia, Mello-darlingen Eden och såklart Oscar Zia, som bjöd på ett jätteröjigt set med alltifrån nya låtar från kommande plattan till favoriter som Kyss mig i Slo-Mo och Autopilot. Och under den förstnämnda drog Zia upp polaren Edvin Törnblom för just en slo mo-kyss. Ett perfekt avslut på dag ett av Stockholm Pride.