För inte alls många år sedan var Malta ett av Europas mest konservativa länder. Idag är det tvärtom då Malta anses vara ett av världens bästa länder vad gäller hbtq-rättigheter. I september arrangeras EuroPride i landet, ett event som väntas locka 40 000 deltagare till ett land som bara har 500 000 invånare där Valletta är Europas minsta huvudstad.

QX har pratat med talespersonen för EuroPride, Rebecca Buttigieg.

Om mindre än en månad är det dags för invigningen av EuroPride i Malta, hur går arbetet och hur länge har ni jobbat med detta?

– Det är som du säkert kan gissa väldigt mycket att göra just nu för att få ihop det sista bitarna. Vi har arbetat med EuroPride i snart tre år men jag har bara varit med sedan förra året.

Kommer det att firas EuroPride över hela Malta eller bara i huvudstaden Valletta?

–  Valletta kommer att stå i centrum när det kommer till de flesta evenemangen och mycket av verksamheten kommer att baseras runt huvudstaden. Men vi har många andra aktiviteter över hela ön, särskilt i norr, men även på vår vackra systerö, Gozo.

Känner ni att ni har hela landet bakom dig i det här?

–  Absolut. Till och med regeringen, som jag representerar då jag är Parliamentary Secretary for Reforms and Equality, har gett sitt fulla stöd från dag ett. Och hela Malta är väldigt gästvänligt. Här älskar vi att vara värd för olika kulturer. Men det är en ordentlig resa Malta gjort som land, vi har gått från att vara det mest konservativa landet till det mest liberala i Europa. På bara några år har vi genomgått en förändring som tagit decennier i andra länder. Så EuroPride blir även en hyllning till vad vi har uppnått som land.

Årets tagline är ”Equality from the heart” (”jämställdhet från hjärtat”), berätta.

– Jämställdhet är något som är grundläggande för vår existens som människor. Så jämlikhet från hjärtat är verkligen vårt budskap. Vi är också i hjärtat av Medelhavet och i Medelhavet är situationen inte lika bra som den är på Malta. Så vad vi verkligen vill visa är att jämställdhet måste stå i centrum i varje enskild regeringspolitik och det är därför jämlikhet ska komma från hjärtat.

Vilka är dina förhoppningar och förväntningar på detta evenemang?

– Vi har många förhoppningar och förväntningar i den meningen att vi verkligen ser fram emot att få välkomna många olika människor som kommer från andra länder, många av dem kommer hit för första gången för att uppleva vårt land. Och som ni vet händer det mycket runt om i världen och det går tyvärr bakåt vad gäller hbtq-rättigheter och kvinnors rättigheter så det känns viktigt att människor kan komma hit och faktiskt känna – och se – att det är helt normalt att ett hbtqi-par går hand i hand på gatan.

– Men våra förväntningar är också att få visa skönheten i vårt land, men självklart även den mängd aktiviteter som vi har planerat, från konst och kultur till underhållning till människorättskonferenser.

Varför är det viktigt för Malta att vara värd för ett sådant evenemang?

– Under tio dagar får vi chans att visa hur långt vi kommit på tio år, jag skulle säga att det är revolutionerande förändring. Jag är bara 29 år och den mentalitet och det land jag växte upp i var väldigt annorlunda mot hur det ser ut idag. Naturligtvis skedde förändringen uppifrån och ner i den meningen att det var regeringen som införde vissa lagar, men samtidigt har vi sett en enorm mentalitetsförändring i samhället. Och även om du pratar med någon som kanske kom ut för några år sedan jämfört med unga människor som kommer ut idag, är skillnaden i acceptans enorm, säger Rebecca och tillägger:

– Vi var till exempel det första landet i hela Europeiska Unionen som förbjöd konverteringsmetoder och vår lagstiftning har använts som förebild för andra länder som har antagit liknande lagstiftning. Och skulle någon offentlig person här på Malta uttrycka sig homofobiskt eller transfobiskt blir motreaktionen från allmänheten enorm. Det signalerar en stor mentalitetsförändring.

Berätta om några av de saker du vill lyfta fram under dessa tio dagar.

– En sak jag vill lyfta är den konst- och kulturutställning som vi tagit fram för att motverka den hatretorik som samhället ibland möter, det är en utställning som verkligen sänder ett budskap om kärlek, om inkludering och om hur vacker mångfald kan vara. Jag vill också nämna vår människorättskonferens där vi tar itu med mycket viktiga teman.

Hur många förväntar ni er ska komma till EuroPride på Malta?

– Vi räknar med att cirka 40 000 personer kommer från utlandet då vi känner att det finns ett väldigt stort intresse.

Wow!

– Ja, men vi har marknadsfört EuroPride över hela Europa. Alla får ett stort leende på läpparna när vi pratar om Malta, så vi hoppas kunna göra det leendet bestående när de kommer hit och får uppleva vår skönhet.

I Sverige vet jag att många tänker på Eurovision Song Contest när de hör talas om Malta. Vad jag förstått är ni lika tokiga i Eurovision Song Contest som vi har här hemma…

–  (skrattar) Ja, verkligen, och naturligtvis kommer Eurovision night att hållas här under EuroPride. Vi är väldigt stora fans av Eurovision, och vi kommer att ha ett stort antal artister på plats, bland andra Conchita Wurst och vår egen Fabrizio Faniello.

Och på avslutningen kommer ingen mindre än Christina Aguilera. Hur lyckades ni med det?

– Som du förstår var det en lång process att få tag i henne. Vi hade långa diskussioner med hennes team och Christina har alltid varit en förespråkare för hbtq-rättigheter så när vi presenterade upplägget för henne ville hon vara en del av det. Och vi är väldigt, väldigt glada över att ha henne ombord.