Pride i Köpenhamn har pågått hela veckan och bland annat har det positiva priset ”Årets Lax” (som simmar mot strömmen) delats ut. I år blev det anställda på biotech-företaget Chr. Hansen som hyllas av LGBT+ Danmark, motsvarigheten till RFSL. Chr. Hansen valde i början av sommaren att hoppa av som sponsor till Copenhagen Pride och upphöra att visa regnbågsflaggan på sin hemsida i samband med Pride Month i USA, vilket fick 400 medarbetare att skriva under ett protestbrev som skickades till företagets ledning.

Orsaken till att Chr. Hansen valt att hoppas av som sponsor skall vara för att ”skydda företagets amerikanska medarbetare”, rapportera DR.dk. Den upphetsade debatten i USA kring hbtqi+ frågor har lett till att Chr. Hansens amerikanska medarbetare fått uppleva ”våldsamma verbala aggressioner” från ”samarbetspartners”.

Chr. Hansen, som har ca 3 800 anställda världen över, har internt även förklarat att man valt att dra tillbaks sitt stöd till Copenhagen Pride ”för att ta hans om våra kunder och marknadsandelar världen över”.

Priset har tagits emot av öppet lesbiska Tina Rød som tagit intitiativ till protesterna mot företagsledningen.

– Jag blir faktiskt mer och mer förvirrad över vilka värderingar som ligger till grund för att vi har tagit detta beslut, sa hon i slutet va juni till DR.dk. Det är som att vi har sålt våra värderingar istället för att stå upp mot dem som hotar våra medarbetare.

Chr. Hansen blev partner till Copenhagen Pride 2022 med budskapet att man hyllar mångfalden. Nu säger Winnie Bügel till DR.dk, som ingår i koncernledningen, att ”vi kan inte få alla i världen att tycka detsamma som danska medarbetare, eller som vi gör här i Danmark.”

Pride i Köpenhamn kulminerar efter fredagskvällens stora Dragshow-gala på PrideSquare/Rådhuspladsen i morgon lördag med parad från Frederiksberg Rådhus från 13.00 och sedan går man till Rådhuspladsen i Köpenhamn och räknar med att vara framme vid 15-tiden.

Där blir det uppträdanden och DJs långt in på lördagskvällen. Ett tips är att kolla in gatufesterna på Studiestræde, utmed Kattesundet där ”Red Shoe”-baren SIX CPH nyligen öppnat ner till Centralhjørnet och festen utanför Oscar på Regnbuepladsen.

PRIDE I SVERIGE I HELGEN

Pride i Sverige blir det också. Luleå, se separat artikel, och i Lund där ”Pride i byarna” genomförs som start på en veckas firande. Stolt i Lund besöker Södra Sandby, Dalby och Veberöd under lördagen.

I Gävle har Pride pågått sedan i torsdags på temat Queer – människans mångfald.
– För mig symboliserar Pride kärlek och frihet, sa landshövding Per Bill vid öppningen tillsammans med Prideordföranden Lotta Lagnander.
– Frihet att forma sitt eget liv, fortsatte han. Mångfald är väl ett härligt ord!? Att vi tillsammans representerar en blandning av olikheter och egenskaper som finns mellan människor med olika klass, kön, ålder eller etnisk bakgrund. Men också att inte behöva identifiera sig med än den ena, än den andra normen om kön, sexualitet eller relationer.

Paraden samlas vid Staffansskolan vid 13.30 och avslutas i Stenebergsparken en halvtimme senare. Mer ur programmet ser du här.

Sölvesborg var planerad till den 19 augusti, men meddelades i början av augusti att det inte blir något eftersom kommunen ”varit ute för sent”. Till SR säger Jörgen Englin (s) att det är ”jättetråkigt” men att säkerhetsfrågorna inte lösts.

Karlskoga (samling Parkstigen 13) och Vingåker (samling Tennisparken) har även Pridefirande nu i helgen. Länkar till festivalerna hittar du i QX Queermaps Pridekalender.