Årets Luleå Pride är igång och under den gångna veckan har det hänt saker runt om i Luleå. Festivalens crescendo blir ikväll och imorgon, och klockan 18.00 ikväll är det invigningsceremoni i Stadsparken med talarna Evelina Rydeker, ordförande för kultur och fritidsnämnden och Glenn Berggård, vice ordf. regionsstyrelsen Norrbotten &ansvarig för jämställdhet och hållbarhets frågor. Dessutom blir det uppträdande med bland annat lokala akterna Agnes Hustler och Foggy Arendt.
Och, två av Drag-Sveriges största stjärnor, Vanity Vain och Admira Thunderpussy, kommer för ett exklusivt gig på Klubb Chroma (Holy Cow Club) i kväll!

– Pridepeppen är stor här just nu. Det är flaggor överallt, folk har målat sig med regnbågsflaggor i ansiktet och vårt bussbolag har en egen regnbågsbuss. Dessutom är parken under uppbyggnad eftersom vi kommer att ha festivaldagar nu fredag. och lördag, berättar Joakim Isaksson Markström, ordförande RFSL Luleå och norra Norrbottens län

Hur har arbetet med Luleå Pride gått?
– Pratar vi Luleå så har det gått bra, och kommunen har gett oss 200 000 kronor extra för att bedriva vårat arbete med Luleå Pride. Jag känner att företag, kommunen och regioner börjar förstå vikten av Pride och inkludering. Norrbotten är generellt heteronormativ och Pride behövs för att förändra attityden. Och för att klara industriboomen och få folk att flytta hit måste man visa upp ett inkluderande samhälle.

Pride House på Quality Hotel håller hela tiden inspirerande föreläsningar under fredagen och lördagen, och inspirationen till det breda programmet kommer från Pridehouse i Stockholm.

Höjdpunkten för många är Prideparaden imorgon, lördag, klockan 15:00, med samling vid Rådstugatan klockan 14:45 och den tar ca 40 minuter att gå. Innan dess kan man peppa med schlagerallsång på stora scenen med Miss Petersson och MingelMartin kl 14.15. Klockan 16.00 intar Mellostjärnan Tone Sekelius Stadsparkens scen och 20.15 uppträder Emilia Pantic.
KL 18.00 intar nämnda värdparet MingelMartin och Miss Petersson Quality Hotel Luleå med tävlingar, sång, lekar, gäster och lite smånaket, och därefter väntar den stora festen under lördagskvällen från 22.000 på Bistron med burlesque-stjärnan Ivoncita och dj:gänget Trio med Vulva.

Mer om Luleå Pride här