I helgen gick Sveriges jämställdhetsminister med ansvar för hbtqi+frågor, Paulina Brandberg (L), med i Prideparaden i polska Katowice.

– Jag deltog i Katowice Pride för att uttrycka mitt stöd för allas rätt att vara den man är, och älska den man vill, säger hon till QX och säger att det är ”något som borde vara en självklarhet. I denna kamp måste vi stå enade över landsgränser.”

Paulina Brandberg (l) talade vid starten av Prideparaden i Katowice
Utöver att delta i Prideparaden och hålal ett tal vid starten så träffade hon under sitt besök polska civilsamhällesorganisationer med fokus på mänskliga rättigheter för hbtqi-personer.
– Hur var det att delta i paraden?
– Paraden var fylld av kärlek, men hatet var också påtagligt. Vid paradstarten hade motdemonstranter samlats för att sprida hatiska budskap och längs gatorna fanns dem som tydligt signalerade att de inte accepterar allas mänskliga rättigheter. Tydligast var en man som stod och spottade på deltagarna i paraden från hans balkong, berättar Brandberg men lägger till.
– Hatet får aldrig vinna. Jag lämnade Katowice full av kämparglöd efter alla fina samtal jag haft med polska hbtqi-aktivister, och känslan av att vi tillsammans kan nå en värld där alla accepteras för den man är.
Paulina Brandberg (L) med svenska deltagare vid paraden i Katowice