Sverige är minst sagt synligt när Pride firas I Kapstaden. Alla frivilliga festivalmedarbetare bär T-shirts med budskapet att ”Sverige gillar jämställdhet”.

ABBA spelas oavbrutet, H&M går med i egen avdelning och såklart går svenska ambassaden, som enda, med i paraden. US Aid tillsammans med aids-aktivister och USAs konsulat går också med, men det vanliga inslaget av EU eller i alla fall Nordiska ambassader/konsulat lyser med sin frånvaro.

Pride i Kapstaden betyder glädje men också allvar. Samling i det som fortfarande är gaykvarteren Waterkant och en kortare paradväg till ett idrottsfält i närheten. De flesta utmed paradvägen genom stadsdelen Greenpoint är glada även om en och annan markerar att de inte uppskattar mångfalden, i alla fall om det handlar om könsidentitet och sexuell identitet.

På idrottsfältet har en Pridepark, snarlik den vi är vana vid i Stockholm, byggts upp. Kommersiellt, hbtqi+politiskt, tre partier (det är val i Sydafrika i maj), dock inte ANC, och massa barer och mattält. Även här är Sverige på plats och sprider information om såväl påskfirande som vår förkärlek till mångfald (förutom landets näst största parti alltså…)

Under Prideveckan har bland annat dragshower och svenska filmer visats och pålördagskvällen är det fest natten lång i Waterkant.