För två veckor sedan ringde kyrkklockorna i Jönköping för att göra allmänheten uppmärksam på fara då nazisterna marscherade genom staden.
I helgen sken solen över staden och regnbågsflaggorna vajade stolt på gatorna mot den blå himlen då Qom ut-festivalen arrangerades. Efter en vecka av seminarier, föreläsningar, work shops, konserter och fester var det dags för den avslutande paraden. Och årets prideparad var inget annat än en succé. Förra året deltog 1500 i paraden, i år snuddade man vid det dubbla, då minst 2800 personer gick i paraden. Och Jönköpingsborna hade gått man ur huse och kantade gatorna längs centrum i solskenet för att se paraden.
– Jag visste inte att det fanns så mycket folk i Jönköping, utbast en kille som stod bredvid mig längs paradvägen.
Och visst var det mycket folk, här gick Friskis och Svettis som körde aerobicspass på ett lastbilflak, gaypoliser, sossar, folkpartister, moderater, miljöpartister, vänsterpartister, centern och fi, svenska kyrkan, idrottsrörelser, Jönköpings Kommun, sjuksköterskor och barnmorskor. Alla gick de i paraden. Och allra längst fram gick Mark Levengood tillsammans med styrelsen för festivalen.
Längs paradvägen stod en ensam man och höll upp en skylt där det stor ”Mamma, pappa, barn = sanningen”. Han buades ut högljutt av paraddeltagarna och Mark Levengood kommenterade senare från scenen:
– Om han hade frågat mina barn hade de svarat ”Mamma, mamma, pappa, pappa, barn = sanningen”. Men han får gärna stå där, men om han letar efter en mamma till sina barn så är nog inte det här en så bra plats för honom att leta på. Homosar har bättre smak än så, sa Mark till publikens jubel.
Jönköping har verkligen satsat stort på Qom Ut-festivalen och i hela city var regnbågsflaggorna hissade och på Hovrättstorget hade man ställt upp sex stycken garderober i regnbågens färger så att vem som helst skulle kunna komma ut.
På Paradgalan uppträdde Fanny Hugosson, Marlene och Magnus Carlsson tillsammans med Svenska Kyrkans kör. Magnus körde bland andra Se Mig, Not a sinner, Live Forever och Kom hem.
Dessutom fick mamman och pappan till Qom Ut-festivalen, Frida Ohlsson Sandahl och Kristian Kabelacs, ta emot jublet från publiken i Rådhusparken när de presenterades på scenen.
Två hjältar som sett till att Qom Ut-festivalen är här för att stanna.