En aldrig sinande ström av talare inledde och avslutade dagens parad i Göteborg. Arrangörerna räknar med att över 20 000 gick med i eller tittade på när Avenyn fylldes av regnbågsflaggor.
– Det handlar om att stå upp för rättvisa i vardagen, på skolor, arbetsplatser och i församlingar och föreningar. Vi ska stå upp för varje människas rätt älska den hen vill. Tillsammans kan vi förändra världen, sade Thomas Martinsson (MP), Sveriges första HBTQ-kommunalråd, i sitt tal innan paraden avgick från Götaplatsen. Och även om regnbågsflaggan dominerade var det i år ovanligt mycket gröna flaggor med tack vare att Miljöpartiet höll kongress i Göteborg samtidigt med WestPride.
– Bakom varje regnbåge finns en skatt. Den skatten är kärlek, ödmjukhet, acceptans, respekt och alla människors lika värde, sade FIs nyvalde EU-parlamentariker Soraya Post och mötes av stort jubel.
– Låt min kamp bli er. Kärlek och lycka till er alla, sade Vänsterpartiets Jesper Odelberg.
– Jag är hundra gånger hellre onormal med er än normal med Jimmie Åkesson, sade Mona Sahlin (s) och massivt jubel utbröt berättar WestPride-arrangörerna.
– Jag går här i paraden med er idag för rätten att vare precis så onormala som vi är, fortsatte hon.
– Jag går i den här paraden med det tydliga budskapet att HBT-rättigheter är mänskliga rättigheter, sade Integrationsminister Erik Ullenhag (fp), som även bär titeln HBT-minister.
I QXPrideTour-bloggen kan du se en mängd bilder från årets parad! I kommande vecka är det Söderhamn och Karlstad som tar över stafettpinnen. I Norge är det Bergen som har Regnbuedagerne och i Finland är det Tammerfors som firar Pride.


Bilder från WestPrides Regnbågsrdeaktion