Prideparaden i Berlin i är egentligen döpt efter Christopher Street Day som syftar på det uppror som HBT-personer i New York gjorde den 28 juni 1969 efter att ha fått nog av trakasserier från New York-polisen. Utlösande faktor var en polisrazzia mot gaybaren Stonewall på Christopher Street.

Berlins Christopher Street Day Parade är en av de allra största Prideparaderna i Europa och i själva paraden deltar hundratusentals människor. Paraden är dock inte den enda Prideparaden i Berlin. Tidigare på midsommarafton ägde en mindre, ”bara” 10 000 personer stark parad rum med start vid Ugandas ambassad för att protestera mot förtryck och förföljelser av HBT-personer i Uganda och en rad andra afrikanska stater.

De båda paraderna konkurrerade dock inte med varandra. Arrangörerna av den mindre paraden hade lagt starttiden så att deltagarna skulle ha möjlighet att senare även delta i den stora CSD-paraden.

Stadsdelen Kreuzberg har dessutom sin egen lokala CSD-parad och på midsommaraftonens kväll ägde också en flatparad rum i östra Berlin.