Huvudtemat för årets event är arbetslivet men även de mänskliga rättigheterna i Ryssland lyfts fram under veckan och HeSetas ordförande Olli-Pekka Koponen hälsade våra ryska vänner speciellt välkomna och hoppades på deras deltagande i lördagens parad.

Festivalens beskyddare riksdagsledamot Tarja Filatov (socialdemokraterna) inledde med att skämtsamt kalla Finlands nyvalda statsminister Alexander Stubb för Klas-Göran men talade också om vikten av rörelser som Pride där alla människors lika värde lyfts fram.
– Vi ser två riktningar i samhället idag, en tolerant öppen och medkännande men också en som sluter sej och delar in folk och så länge som den senare finns behövs Pride, sade hon.

Även Rundradion i Finland uppmärksammar Helsingfors Pride hela veckan med olika dokumentärer, draman och diskussionsprogram. Bland annat Stephen Frys program om homofobi runt om i världen, en tillbakablick på hur det såg ut i Finland för 40 år sedan då Seta grundades och en dokumentär om Österrikes drottning Conchita.

Så det är bara att fira, antingen genom att närvara vid något av veckans alla programpunkter eller så hemma vid TVn. I vilket fall som helst blir Helsingfors Pride allt större. Ifjol lockade Pride-veckan över 30 000 besökare och 8000 deltog i Pride-paraden. I år startar paraden på lördag klockan 13.00 vid senatstorget.

Väl mött och Happy Pride.