Trots hatiska motdemonstranter från extremhögern, skyfall och hot så  kunde Kiev Pride genomföras under söndagen med stort polisskydd. Det är första gången sedan Rysslands anfallskrig mot landet som en Prideparad kunde genomföras i huvudstaden.

Av säkerhetsskäl tilläts endast 500 personer delta och marschvägen begränsades till ca 100 meter berättar arrangörerna på sin Facebook-sida. En åtgärd som Kiev Pride menar var för försiktig och istället innebar att Pride-paraden blev ”isolerad”.

– Vi gjorde denna smärtsamma kompromiss för säkerhet och för att återuppliva traditionen och med målet att göra en kraftfull och öppen KievPride nästa år, säger Anna Sharigina, ordförande för KyivPride.

I Prideparaden gick flera öppna hbtq-personer inom den ukrainska armén. I paradens tät bars en banderoll med budskapet ”beväpna Ukraina”, en uppmaning riktad till landets allierade. Bland slagorden hördes ”Ryssland är en terrorstat” och ”Få Ryssland att betala”.

I samband med kriget har det blivit plågsamt påmint att Ukraina varken har en partnerskapslag eller annan form av erkännande av samkönade relationer. Därmed har partner till skadade soldater inte rätten att ta beslut om deras vård och beslut om begravning för de som dödats.

Vid Pride-paraden krävdes därför att landet inför en partnerskapslag.

Vid paraden deltog representanter för flera utländska ambassader men endast en ledamot av landets parlament, Dmytro Gurin från Volodymyr Zelenskyjs parti Folkets tjänare. En politiker som på X beskriver sig som ”hbtq-allierad”