– Paraden blev en fullständig succé med 1000-2000 deltagare när vi äntligen vände in på Torggatan. Stämningen där var nästan som jag minns det första gången jag deltog i Stockholm Pride och vi kom in på Hornsgatan. Hade själv svårt att hålla tårarna borta när alla applåderade och hurrade, berättar Pridegeneralen Tage Lindfors om lördagens Prideparad, den första i Ålands historia.
Under veckan har även ett bröllop, eller partnerskap som det fortfarande formellt kallas i Finland, som Åland är ett självstyrande område inom. Det har varit seminarier, fester, Pridedag på festivalen Rockoff med Alcazar och innan paraden hölls en Regnbågsmässa i Sankt Görans kyrka.
Ålandstidningen talade om succéparad och Nya Åland gjorde om sin logotype i Pridefärgerna.
– Vi funderade på hur vi skulle kunna visa vårt stöd för Pride och kom fram till att det här var ett bra sätt. Att klä det finaste vi har, tidningen, i regnbågsfärger är ett tydligt ställningstagande för allas rätt till sin egen sexualitet och mot det förtryck allt för många hbtq-personer upplever i sina liv och i sin vardag, berättar chefredaktör Jonas Bladh.
Nya Åland uppskattade deltagandet i paraden startade med kring 600 för att när den kom till Mariehamns centrala Torggatan växa till kring 1000 personer. Oavsett det exakta antalet blev såväl parad som festival en stor succé enligt deltagare såväl som åländsk media.
Pridefirandet i Finland fortsätter nästa helg i Jakobstad där en stor del aktiviteter sker på svenska och så smygstartar Stockholm Pride med att Atlantis går i land med 2000 amerikanska festsugna gaykillar.

Innan paraden hölls en regnbågsmässa i Sankt Görans Kyrka