Lördagens Pride-parad i Falun samlade kring 300 personer som väl framme vid Pridefestivalens centrum Arenan, kunde lyssna till Farao Groth och RFSL Ungdoms förbundsordförande Gisela Janis tal.
– Vi skall inte fira en dag, påminde Janis. Vi skall kämpa alla dagar för allas lika rätt.
I paraden gick förutom RFSL även fackförbund och flera olika organisationer. I paraden bars även en banderoll som under söndagen skapade stor ilska på sociala medier.
På en banderoll med anarkist-symboler som bars genom stan stod det ”Död åt SD – och alla andra borgare”.
En av de som reagerat kraftfullt är Johan Bergqvist som är drivande bakom Pride-firandet i Eskilstuna. På RFSL Faluns sida uppmanar han arrangörerna att polisanmäla banderollen.
”Jag är själv aktiv både i Öppna moderater och RFSL och blir bestört över att något sådant här kunnat slinka in obemärkt. I stort klandrar jag inte arrangören, men ni bör ta ställning och polisanmäla detta.”, skriver han Falu-festivalens Facebooksida.
Till QX kom under helgen flera upprörda mail. Bland annat från Öppna moderater Västs Patrik Nordin som säger att han reagerade med avsky mot banderollen.
– Jag tycker att HBTQ-rörelsen tappat sitt fokus, säger han till QX. Man går från en rörelse om frigörelse och kärlek till en rörelse om restriktioner, utanförskap och hat. Vi måste bekämpa denna utveckling, så vi inte vänder det till HBTQ-rörelsens avveckling. Hat leder bara till mer hat.
Just Öppna moderater väst har tidigare reagerat på inslag i samband med West Pride i Göteborg där man menar att liberala Pride-firare blivit kränkta.
– Arrangörerna måste börja ta sitt ansvar, säger han vidare. Det är bekvämt att alltid skylla på någon annan, eller att man inte vet eller visste. Om man inte kan ta ansvaret för sitt arrangemang, då kanske man skall överlämna det till någon som kan ta ansvaret.
Från Falu Prides arrangörers sida beklagar man att banderollen bars i paraden. RFSL Dalarna säger att man inte sett banderollen.
” Vi beklagar självklart det inträffade och kan inte göra mycket mer för tillfället. Vi står absolut inte för deras åsikter.”
Arrangörerna säger också via Facebook att ”I framtiden får vi bättra oss och se till att vi har fullständig koll på vad som händer i leden.