Efter en ganska stilla Pridehelg, där ”endast” Solnastadsdelen Bergshamra samlades under regnbågsfärgerna, är det nu till helgen fyra städer som står redo att markera för mångfald.
I Jönköping och i Landskrona är det paraden som är det centrala. Landskrona går i parad redan på fredag där det vid parkfesten i Teaterparken blir tal av ordföranden i Feministisk Initiativ i Helsingborg, transaktivisten och ”Megabitchen” Johanna Marseille. Tal hålls även av Linnea Lenny Rennholm Persson från Ung HBTQ i Helsingborg. Fride S. Nilsson spelar och Eli-Sophie läser poesi.
I Jönköping är det paradsamling på lördagen vid Per Brahegymnasiet och skall man vara med i en lite större grupp eller ha med paradvagnar så samlas man redan klockan 13.00. Paraden går sedan 15.30 och beräknas ta ca en timme. Väl framme i Rådhusplatsen blir det parkfest med foodtrucks och olika informationsbord. I år blir det inget scenprogram, men garanterat fullt av glada paradörer!I Eskilstuna arrangeras i år SpringPride av Destination Eskilstuna och festivalen fokuseras kring Fristadstorget där det på fredagen blir samfest med Musikskolans elever som har avslutningskonsert och på lördagen då PrideParken med tält, gatuartister och en scen kommer göra torget till en enda stor regnbågsfest.
Vid torget ligger även stadshuset som i år blir PrideHouse med seminarier såväl fredag som lördag och på fredagskvällen blir det utomhusbio med visning av brittiska filmen Pride. I Kloster kyrka, över ån, arrangeras en Regnbåsgmässa på fredagskvällen och under lördagen är det Drop In-vigslar. OBS, för att vigas måste såklart hinderprövningen vara klar!
Tre fester arrangeras under Spring Pride. På fredag Schlagerbar på Biff Grill & Bar och där blir det på lördagsnatten stor avslutningsfest med Midnight Boy på scen och WAD-Girls som värdinnor. På lördagen fixas även en Queer Ungdomsfest med konstpopbandet SAQWERTY som även bjudit in vänner som Könsförrädare, Dvala, Yolanda Aurora Bohm och Natalie Brandt. Drogfritt, trappfritt och fri entré.
Efter lördagens parad, som startar klockan 15.00 tar Mathias Holmgren över scenen som konferencier. Han kommer att presentera Magnus Carlsson, Ms Henrik, Azad, 2njoy och som krona på verket kommer Arja Saijonmaa till denna del av Sverige där dessutom Sverigefinnarna är väl representerade! Årets tal hålls av den socialdemokratiske riksdagsledamoten Hans Ekström som inte bara är öppet homosexuell utan en av de som snickrade ihop idén bakom Pridefirandet i staden. Bygdens egen son som var kommunstyrelsens ordförande i 16 år.I Lund satsar man hela sin kraft under en dag. Det är andar året som Lund arrangerar ett eget Pride och i år är det Lundagård som kommer bli huvudplats för festligheterna. I gröngräset kommer man kunna botanisera bland informationsbord, shoppa regnbågsprylar från QX Shop av föreningen Stolt i Lund. När du handlar av dem så blir det ett bra överskott till föreningens egen kassa. I parken kan du lyssna till bland andra Tina Wilhelmsson, Hampus Carlsson, Sonja Skibdahl Rickard Söderberg, orkestrar och Tove Ask innan paraden avgår vid 17.00. I år hoppas arrangörerna att minst 1000 personer går med, dvs en fördubbling mot förra årets premiärparad.
Seminarier hålls under dagen i såväl Stadsbiblioteket som i Domkyrkoforum och på kvällen blir det ett HBTQ-PoolParty där omklädningsrummen inte är könsuppdelade och badkläder som inte är normativa välkomnas. Svenska kyrkan är självklart med i LundaPride med en regnbågsmässa i ståndsmässiga Domkyrkan och på kvällen visas finalen i ESC på storbild på Stenkrossen.
Fest med Dj Elin Beckman arrangeras på Mejeriet när kvällen går mot natt och där festar man sedan till 03.De fyra Pridefestivalernas program hittar du i QX GayMap – klicka på länkarna här ovan. Där finns även länkarna till festivalernas olika hemsidor.
Så på med paljetterna, seminarieglasögonen och bunkra upp med Prideflaggorna. Helgen därpå är det sedan Söderhamns och Karlskronas tur att ta över Pridestafettpinnen!