– Det är fantastiskt att få vara här idag och möta de som var med för tio år sedan när den lettiska Priderörelsen startade. Vi har setts många gånger genom åren och dagens parad var en så stor framgång. Vi gläds enormt med dem, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande i RFSL och en av många svenskar som deltog vid dagens parad.
Bland de svenska deltagarna syntes Föreningen Gaypoliser i Sverige, Stolta föräldrar, björnföreningen Viking Bears, RFSL och en stor delegation från Stockholm Pride.
– Det är oerhört viktigt att vi är här och gemensamt manifesterar för alla människors lika värde, säger Stockholm Pride ordförande Sandra Ehne till QX.
– Genom att manifestera, debattera och dansa på Pridefestivaler och i parader runt om i världen stärks vi gemensamt i kampen för hbtq-rättigheter, för allas rätt att vara den den vill och älska den den vill.
QX publicerar här bilder från dagens parad tagna av Ulrika Westerlund och Sandra Ehne.
Arrangörerna, vana vid tidigare års problem med våldsamma motdemonstranter, hoppas att omkring 2000 skulle dyka upp till dagens parad.
Men hela 5000 kom till Prideparaden och den efterföljande parkfesten där talare från hela Europa, och även ett lettiska parlamentsledamot, höll tal.
Riga är det första land i före detta Sovjetunionen där EuroPride hålls och under arrangemanget har flera konferenser om hbtq-personer rättigheter genomförts. RFSL stod bland annat värd för en konferens kring transpersoners situation och RFSLs Newcomers deltog i ett seminarium om asylrättsfrågor.