”Vi skrev historia!”
Så sammanfattar Viktor Pettersson lördagens PopUp-Prideparad i Valdemarsvik.
– Med över 150 deltagare och inför tusentals åskådare så skred vi genom centrum som en avslutning av det traditionsenliga Karnevalståget under Karnebåtfestivalen, berättar han.
– Efter att för två år sedan ha fått idén om ett Pridetåg i samband med Karnebåtfestivalen, och efter sex månaders aktivt arbete med bland annat inbjudningar, sponsring, flaggtillverkning och mycket mer, var det äntligen dags att överraska Valdemarsviksborna och festivalbesökarna med det hemliga projektet Valdemarsvik Pride.
1100 regnbågsflaggor delades ut och när Prideavdelningen startade var det 100 personer som hade hörsammat de hemliga budskapen. Under vägena nslöt så 50 extra och mediauppmärksamheten blev stor.
– Under den dryga timmen från avgång till målgång så spreds det en glädje och kärlek liksom aldrig förut i den lilla östgötska kommunen med drygt 7000 invånare. Vi stod upp för ett fördomsfritt och öppet samhälle där alla är lika mycket värda, och vi gjorde det till en succé, säger Viktor Pettersson som hoppas att initiativet skall ge ringar på vattnet till andar mindre orter i landet där Pride ännu inte arrangerats.
– Det här är bara början för Valdemarsvik Pride. Nästa år är vi åter tillbaka – ännu större och med ännu mer kärlek, lovar Viktor Pettersson.

Valdemarsvik Pride 2015 from yao_proud on Vimeo.