Med tal av kommunstyrelsens ordförande, Sten-Ove Danielsson (s), ungdomspolitiker och RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund har det under dagen pågått Pride-firande i Ånge, i Västernorrland.
Det är första gången som Pride arrangeras i Ånge och på Kapellbacken delades utrymmet av informationstält, restaurangtält och scen där det under en kväll då solen kom fram, stått en lång rad artister på scen.
Ulrika Westerlund skickade bilder från dagen och berättar att hennes tal handlat om Priderörelsen som global. Westerlund som deltagit bland annat vid Pridefirandet i Kiev, Madrid och Riga berättade om erfarenheter från dessa och lyfte Örebro som den första staden i Sverige där Pride hölls.
– Även om Pridefestivaler på olika platser har sin egen speciell stil så är det som är gemensamt för alla Pride att det handlar om rätten att respekteras för den man är liksom om synlighet och stolthet, sa hon och la till.
– Jag hoppas att Ånge idag tagit ett stort steg bort från risken att någon enda hbtq-person flyttar för att den inte känner sig välkommen.
Pride i Ånge avslutas på lördagsnatten.
I Sundsvalls Tidning berättar Ola Lindström om hur han kommit till Åre Pride som stolt bög, med minnen av hur han som ung mötte fördomar i sin födelsekommun.
Närmast på tur att fira Pride i Sverige är Piteå, Säffle nästkommande helg följt av Östersund, Stockholm och Kalix.