Under måndagen invigdes Växjö Pride mitt på Storgatan där Speakers Corner med tillhörande scen står uppställd. Arrangörens två ordföranden Suzana Mocévic och Magnus Holm ledde invigningen där landshövding Kristina Alsér i sitt tal drog sig till minnes hur en man i 50-60 års åldern hade kommit fram till henne för två år sedan vid den första invigningen och tackade henne för det mod som hon gett honom. Nu kunde han berätta för sina vänner och familj vem han egentligen var.
Temat för årets Växjö Pride är Frihet, Kunskap och Kärlek. Ett tema som genomsyrade talen under invigningen där såväl situationen i Sverige som internationellt lyftes.
Årets pridetalare, liberalernas riksdagsledamot Barbro Westerholm (81) lyfte hur homofobin visar sig alltmer i flertalet EU-länder, och hur mycket det finns kvar att göra. Under sin tid som generaldirektör för Socialstyrelsen var Barbro med och drev igenom att homosexualitet inte längre skulle klassas som en sjukdom (1979).
– Att manifestera för tolerans genom en pridefestival är en viktig signal och påminnelse om att hbtq-frågor handlar om mänskliga rättigheter som vi alla måste försvara, sa Barbro Westerholm.

Den tredje talaren under invigningen, fristads-författaren Jude Dibia, berättade om hur han i Nigeria växte upp med förnekelse och föreställningar om att hbtq-personer är onda. I Nigeria kan homosexualitet bestraffas med 14 års fängelse.

Utöver tal spelade bandet Carcamo, och för att symbolisera invigningen släpptes hundratals olikfärgade ballonger i nedbrytbart material mot himlen.

Invigningsfesten hölls på PM Tak, som är en av Växjö Prides partners 2016. Carcamo spelade även där, och stämningen var på topp.
– Jag är superglad och stolt att veckan är igång, sammanfattade projektledaren Andreas Dahl. Nu väntar en intensiv vecka full av programpunkter med en fantastisk final på lördag med Paraden och vår stora avslutningskonsert. Jag och alla i arbetsgruppen är så laddade!

Under Växjö Pride är hashtagen #vaxjopride igång och kan följas på olika sociala medier. Hashtagen används för såväl att visa stöd till festivalen som löpande uppdatering om vad som händer.
– Det har varit fullt upp idag på våra sociala mediekanaler, notiserna har gått i ett! Och det känns fantastiskt, att Växjö har så många engagerade individer och aktörer, som denna vecka står upp för framför allt frihet, men även kunskap och kärlek. Det känns att vi gör skillnad, och det är precis vad vi vill uppnå med att anordna Växjö Pride, menar Sigrid Jessie Carstairs, festivalens Social Media Manager.Under Växjö Pride säljs regnbågsprylar från QX Shop i Pride Center i Tegnérgallerian. Fixa paradutstyrseln där så stöttar ni Pride-festivalen!

Programmet för festivalen hittar du i QX GayMap:


TISDAGEN PROGRAMPUNKTER

ONSDAGENS PROGRAMPUNKTER

TORSDAGENS PROGRAMPUNKTER

FREDAGENS PROGRAMPUNKTER

LÖRDAGENS PROGRAMPUNKTER

SÖNDAGENS PROGRAMPUNKTER