Det var omkring 200 000 som samlades i fredags, i strålande solsken, för att markera en av världens mest omtalade Pridearrangemang. Tel Aviv Pride har en enorm uppbackning från den israeliska turistmyndigheten med marknadsföringskampanjer i de flesta stora gay och hbtq-tidningar.
Det ser tveklöst ut ge ett bra resultat med förväntat 30 000 internationella besökare. En av de två officiella Prideambassadörerna var i år den amerikanska komikern Lea DeLaria som blev en del av festivalens budskap ”Women for Change”. Den andra ambassadören var den brittiska skådespelaren Alan Cumming.
Från den palestinska queerorganisationen Al Qaws, med kontor i Haifa och östra Jerusalem, framfördes krav på att bojkotta Pride-festivalen. De ser arrangemanget som en del av ”pink washing” från den israeliska statens sida. Pink washing betyder att man använder hbtq-frågor för att ge en mer positiv bild av sitt land eller verksamhet. De palestinska queer-aktivisterna menar att Pride används för att dölja konflikten i regionen.
Även från den israeliska hbtq-rörelsen har turistmyndigheternas satsningar inför Pride väckt irritation. Chen Arieli och Imri Kalmann, som delar på ordförandeskapet i hbtq-organisationen Agudah menar i en intervju i kanadensiska cbc.ca, att det finns en ”absurditet” i gapet mellan de 11 miljoner shekels (dryga 22 miljoner kronor) israeliska myndigheter satsar på marknadsföring och det stöd som rörelsen får för att förbättra hbtq-personers situation i landet. De framhåller även att Pride har ett politiskt budskap som försvinner i den fest-inriktade marknadsföringen från myndigheternas sida.
Trots kritiken så samlades paraden på fredagen vid Meirparken för att avslutas med ett stort beachparty vid Charles Clore-parken. Arrangörerna kunde då konstatera att det skett enormt mycket sedan den första israeliska hbtq-rörelsen startades 1975 och sedan det första större Pridearrangemanget 1993.
Kommande Pride i Israel är det i Jerusalem den 21 juli. Ett firande som förra året slutade i katastrof då en ung kvinna avled efter att ha knivskurits av en religiös extremist. .