När Pride för första gången firades i Raseborg kommun gick omkring 600 personer utmed paradvägen, gågatan i Ekenäs. Initiativet kom från Rasborgs Ungdomsfulllmäktige och ungdomssekreterare Fredrika Åkerö berättar för QX att allt gick ”jättebra”.
– Många deltog i parken där bland annat Simon Zion gjorde en fin akustisk spelning. Han hade också flest personliga fans på plats. Vi räknade att 600 personer gick i paraden och många följde med när vi gick ner för Finlands äldsta gågata Kungsen till musik av Krista Siegfrids och låten Marry me. Stämningen var så mysig och alla var glada. Kan inte beskriva det på något annat sätt.
Till tidningen Västra Nyland säger hon dessutom med finlandssvenska ord att det var: ”Jättekiva att folk satsat på att styra ut sig.”
I Västra Nyland berättar även huvudtalaren Berndt Arell att Prides genomförande är tecken på att mycket har hänt i samhället. Arell, själv bördig från Ekenäs till tidningen att ”detta hade inte varit möjligt i den lilla stad jag växte upp i. Den gången lade man locket på.”
Men allt är inte frid och fröjd. Internationellt är det hela 70 länder där det är kriminellt att vara homosexuell, konstaterades av Regnbågsankans ordförande Oscar Ohlis. Och irritation över debatten inom den finska lutherska kyrkan fanns också. Kyrkan tog vid senaste kyrkomötet ställning till att inte öppna äktenskapet även för enkönade par.
Efter parad och parkfest genomfördes två fullsatta seminarier och på lördagskvällen blir det Pridefest.