– Jag har varit distriktsordförande i ett och ett halvt år nu, och på den tiden har vårt distrikt och klimatet för HBT-ungdomar i Karlstad utvecklats jättemycket, sa Love Elfvelin. Det känns stort att vi har vår första parad, och förhoppningsvis ska det bli en årlig manifestation för lika rättigheter och öppenhet.
Även RFSL Ungdoms förbundsordförande Felix König fanns på plats, och pratade i sitt tal om vikten av att göra motstånd och att komma ihåg att saker kan hända väldigt fort om vi slutar göra det.
– Det är viktigt att vi visar de som försöker stoppa oss att vi inte lyssnar eller bryr oss, sa Felix. Vi vet att vi har rätt och att de har fel.
Karlstad är traditionellt sett ett starkt nazistfäste, och när paraden började marknadsföras så snappades det upp av ett av de högerextrema nätforumen. Man diskuterade bland annat hur man bäst skulle kunna slå ner paraddeltagarna utan att smittas av hiv. Love Elfvelin kommenterade det syrligt med att nazisterna nog skulle behöva en lektion i säkrare sex.
– Att vi visste att vår parad uppmärksammats av nazisterna gjorde att vi kunde vara mer vaksamma på eventuella motreaktioner, och att vi också fått en väldigt bra kontakt med polisen, berättar Love. Vi hade poliseskort hela vägen, och det hela kändes väldigt tryggt.
Strax innan paraden startade grep polisen ett mindre antal personer i närheten av samlingsplatsen, personer som kroppsvisiterats och funnits bära på knogjärn och pepparspray eller liknande, samt att någon fått en smäll. Det ryktades om att AFA-aktivister rest till staden för att skydda paraddeltagarna mot nazisterna, men detta var ingenting som deltagarna märkte av.
Karlstads mini-pride avslutades med grillfest på en holme vid Klarälven, och förstärkte känslan av att den historiska paraden var mycket lyckad.