Niklas Eriksson höll på måndagen ett av Pridehouse första seminarium och lyckades med ämnet: ”Men who sell sex” locka en hel del åhörare, däribland den indiske Prinsen Manvendra Singh Gohil som valt att stanna i Sverige under Pride för att delta i en rad evenemang och seminarier.

Niklas Eriksson har tidigare arbetat som socialarbetare med inriktning på hiv-prevention i Skåneområdet, men är sedan år 2000 doktorand under fakulteten för Hälsa och samhälle vid Malmö Högskola. Dagens seminarium behandlade relationen mellan manlig prostitution och begreppet ”äventyrlighet” eller ”sexuellt spänningssökande”, ett begrepp som behandlar riskbeteenden hos män som har sex med män. Under seminariet tog Eriksson stöd av Ronny Tikkanens kvantitativa studie på sexualvanor hos män som har sex med män, samt Erikssons egen kvalitativa forskning om män som säljer sex till män, en studie som omfattade sex stycken djupintervjuer med män som hade erfarenheter av att ha sålt sex.

Vad fick dig att intressera dig för detta ämne och varför är det viktigt att lyfta fram relationen mellan ”äventyrlighet” och prostitution?
– Det var under tiden som jag arbetade på RFSL i Skåne mellan 1990 och 2000 som jag kom i kontakt med en rad män som sålde sex, och det var i mötet med dem som intresset växte fram. Bilden av manlig prostitution var vid den här tiden relativt begränsad och jag ville brädda kunskaperna om ämnet och fånga in en större del av fältet, för att på så sätt se fenomenet från flera sidor.

Den statistik du använde dig av var väldigt fokuserad på sexuella preferenser och närheten till sexuell äventyrlighet, och man kunde därav få känslan att manlig prostitution mer är en form av fetisch eller sexuell läggning snarare än att social bakgrund och uppväxtförhållanden skulle ha varit avgörande för att dessa män valt att sälja sex?
– Jag tror inte att det är en läggning, och männens bakgrund har varit avgörande för några av de män jag intervjuat. I vissa fall har repeterade våldtäkter tidigare i livet varit en avgörande del i att de börjat sälja sex, medan det i andra fall har varit en extra inkomstkälla för att få råd med kläder eller inredningsdetaljer. En fråga som uppstår runt manlig prostitution är varför vissa köper sex när sex är relativt lättillgängligt bland män som har sex med män? Beskrivningen hos vissa av killarna har då varit att de antingen inte är öppna med sin läggning eller att de njutit av det anonyma sexet och att den ekonomiska transaktionen då blivit ett form av tystnadskontrakt mellan männen. I andra fall har pengarna varit själva tändningsfaktorn och köpet av sex har då blivit en form av makt-grej där antingen säljaren eller köparen eller båda upplever att de har makten i den sexuella relationen.

Vad finns det då för slutsatser att dra av forskningen och har du några särskilda förhoppningar hur den ska användas?
– Slutsatsen är ett det finns en fara med ett äventyrligt sexuellt beteende och att män som säljer sex löper mycket större risk att få könssjukdomar eller smittas av HIV än andra. Däremot är det svårt att säga om smittorisken är en yrkesfara hos de prostituerade männen eller om de löper denna risk även i sitt privata sexliv. Vad gäller forskningens användning så hoppas jag att den inte blir en hyllvärmare på något universitetsbibliotek utan att den aktivt används i arbetet med hiv-prevention.

Niklas Eriksson arbetar nu med en ny studie och skulle vilja ha kontakt med killar som nu säljer eller tidigare har sålt sex och uppmanar de som vill delta i undersökningen att maila honom på: [email protected]