Först. Edward af Sillén har gjort mer för schlager-HBT:are än någon annan och jag kan omöjligt se en vettig efterträdare. Att han, mer eller mindre på egen hand fått tjugoåtta artister till Schlagerpride är enormt stort. Till och med hälften av hans uppställning under torsdagskvällen toppar det skrala utbud av artister som Europride bjuder på i år. Vilken kväll han och Mark Levengood (och sköna Lill Lindfors) bjöd på detta sista år! Hela uppställningen var magisk och jag ska försöka bryta ner allt i skrift för er.

Kvällen sparkade igång med en läckert solbränd Velvet som brände av ”Deja Vu” med två av sina apsnygga danserskor från årets festival. Därefter kom Anders Berglund in, presenterad som kvällens kapellmästare, och drog igång sin egenskrivna schlager från 1986, ”Du förför mig”. Den framfördes läckert av Git Persson som aldrig framfört den live förut.
Publiken jublade när läckra Git vickade på höfterna och slängde med håret.

Sen blev det dags för Frida, som utan sin sidekick Headline, men väl med hjälp av Gregor, framförde ”Upp och hoppa”. Gregor skötte den ordrika rappen brilljant, så det blir kanske ett rapbidrag han följer upp 2006-floppen ”Mi Amor” med…?
Daniel Mitsogiannis sjöng ”Pame” och halva publiken var i extas när hans sexiga dansargrabbar drog av sig tröjorna och bjöd på sexdans. Daniel hade även anlitat Sveriges längsta danserska, huvudet längre än alla på scenen. Coolt.

När Lotta Engberg sedan äntrade scenen och brände av ett pärlband av schlagers var det allsång och allmän extas. Underbart att äntligen se Lotta på Schlagerpride och publiken sjöng fanimig med i vartenda ord. Galet kul att höra ”100%” i gaykörsstämma.

Sen följde Velvets ”Mi Amore” och Rongedals ”Just a Minute” innan vi fick återse det lila belgiska paret som spratteldansade till ”Baby Baby”. Hugo & Nicole deltog i ESC 1973 och bar både originaldräkter och bjöd på originaldans. Succé såklart och initiativrikt att visa originalklippet innan det äkta paret äntrade scenen.

Sen var det åter dags för ett efterlängtat namn. Tommy Nilsson brände av ”En Dag” till allas jubel. Givetvis allsång och handklapp. Genialt av Edward af Sillén att INTE låta Tommy sjunga sömnpillret Jag tror på människan. Så ska en schlagershow skötas!

Sen kom nykrulliga Ola och sjöng sin ”Love in Stereo” iklädd regnbågshärlig jacka. Blondinen var lika charmig som alltid och ”Love in Stereo” fick ett skönt nytt sound med kompbandet Playboys. Roligt val att låta Ola vara en av årets artister eftersom låten fått nytt liv på schlagergolven efter att den försvann mot Sibel i Kiruna.

De här uppträdde:

Velvet ”Deja Vu”
Git Persson ”Du förför mig”
Daniel Mitsigioannis ”Pame”
Frida ”Upp och hoppa”
Lotta Engberg ”100%”, Fyra Bugg och en CocaCola”, ”Vem e det du vill ha” och en bit av ”Juliette & Jonathan”
Velvet ”Mi Amore”
Rongedal ”Just a Minute”
Hugo & Nicole ”Baby Baby”
Tommy Nilsson ”En dag”
Ola ”Love In Stereo”
Greta & Malou ”Åh, vilken sång”
Euroband ”This is My Life”
Charlotte Perrelli ”Hero” & ”Take Me To Your Heaven”

Petra Nielsen ”Tango Tango”
Therese Andersson ”When You Need Me”
Ann-Louise Hanson & Towa Carsson ”Cést la vie”
Janne Lucas ”Växeln Hallå”
Haakon Pedersen feat. Therese Andersson ”Nattens drottning”
Linda Bengtzing ”Hur svårt kan det va” & ”Jag ljuger så bra”
AnneLie Rydé ”Säg att du har ångrat dig”
Amina ”Le dernier qui a parlé”
Sofia Källgren ”Handen på hjärtat”
Måns Zelmerlöw ”Cara Mia”
Lili & Susie ”Okey, Okey” & ”Oh Mama”
Sanna Nielsen ”Empty Room” & ”Vågar du, vågar jag”
Teach-In ”Ding-a-dong”
Lena Philipsson ”Kärleken är evig”, ”Dansa i neon” & ”Det gör ont”
Dana International ”Diva ” & ”Love Boy”

Lena Philipsson ropades in en extra gång efter finalen och körde ”Kärleken är evig” (Mark Levengood fick välja eftersom det bara fanns tid för en låt extra…)