Det har sprungits i klackskor på kulturhustaket i femme-kampen 2008, hållits seminarier och föreläsningar om feminina hjältinnor och femme-nistiska strategier och föreställningen ”Girls, girls, girls!” har dragit fulla hus hela veckan. Hur kommer det sig att femme plötsligt syns så mycket mer, undrar jag och hugger tag i Ulrika Dahl, en av den svenska femme-nismens förgrundsfigurer och medskapare till boken ”Femmes of Power”.
– Ja, femme-maffian rekryterar mer än någonsin. Det är väl helt enkelt ett resultat av allt som görs och skrivs från femme-håll, att vi syns mer.
I de paneler du har suttit i, har du gärna påpekat hur mycket du gillar butchar. Måste man gilla butchar för att räkna sig som femme?
– Nej, femme är vad man vill att det ska vara. Jag är en femme som gillar butchar och det är ofta så, det kan man se över hela världen. Själv kommer jag från en butch-femme-kultur och det passar för mig, men det gör mig inte på något sätt till en mer ”autentisk” femme.
I en av debatterna sa du att många inte förstår vad en femme är, att de säger att du bara ser ut som en vanlig heterosexuell stereotyp och att de inte förstår vad som är så radikalt i det. Hur ser du på det?
– Femme är inte ett uttryck för heterosexualitet, det är ju kvinnor jag gillar! Kvinnor med maskulina egenskaper och uttryck, i mitt fall. Femme är ett queert genus, ett som kommer till i relation till andra genus. Ofta finns i femmeuttryck en skevhet – det finns kanske hår på fel ställen eller man har mer hull än vad som anses lämpligt, samtidigt som man uttrycker en tydlig femininitet. Det är lite av en freakshowtradition över det. Förhållningssättet till heterosexuell ”kvinnlighet” är lite av ”både och”. Medan kanske andra flator definierar sig mot heterosexuella feminina uttryck, kan man som femme se att man känner igen sig i det, men ändå inte. Hierarkierna och attityderna man möter är ofta desamma som heterosexuella kvinnor möter, men jag behöver ju inte förhålla mig till män på samma sätt som kvinnor som gillar och behöver män.

Medan femme-uttryck alltid har varit accepterade och uppskattade i bland annat fetisch- och BDSM-världen, tycks de vara precis i början av sitt intåg hos de breda HBT-massorna (eller, åtminstone HB). Årets pridefestival gav en liten försmak. Var beredda på att se allt fler femmes i debatter och på scener i HBT-Sverige framöver!


Bilder från föreställningen ”Girls, girls, girls”