Hanna Kannelmäe, en av initiativtagarna, berättar att man på det här sättet velat göra det möjligt för HBT-folk i hela landet att på sitt eget sätt visa att det finns. I både Tallinn och Tartu, Estlands näst största stad, var evenemanget organiserat med olika sidoprogram men
man hoppades i alla fall på att man även på andra orter skulle promenera.
2006 var Tallinn Prides parad attackerad av anti-Pride grupper vilket ledde till att ett dussintal personer skadades och även under förra året förekom att man kastade ägg och tomater på deltagarna i paraden även om det då bara var en enstaka incident.
Även i år hade det på förhand på olika internetforum uppmanats att förbereda sig för att kasta just ägg på de som bär en regnbågssymbol, vilket gjorde att uppslutningen inför evenemanget kanske inte var så stor som man hade hoppats.
Visst såg man regnbågar på staden, men i stort sett alla valde att promenera med en mycket diskret symbol som ett armband eller ett litet knappmärke.
– Visst har det hänt positiva saker de senaste åren, säger Hanna. Men att vara öppet lesbiskt är inte helt lätt. Jag jobbar med unga personer och där accepteras det men inte är det så att man visar sin kärlek på en ”straight bar”.

Man planerar nu en partnerskapslag i Estland men många av de jag träffade under Tallinn Pride var av den åsikten att det pratas mycket bland politikerna i Estland men det tar lång tid innan något konkret händer.
– Och i skolorna finns ett program för att informera om homosexualitet, men tyvärr är det inte många lärare som följer det, menar Hanna.

Personligen tyckte jag det var synd att informationen om årets program bara fanns på estniska på Tallinn Prides hemsidor. Något som även några gay-turister jag träffade påpekade.

Idén med att frivilligt ströva runt med en regnbågssymbol är säkert god och för många av deltagarna betydde det en hel del personligen, men synligheten för allmänheten blev inte så stor, även om det fanns ett visst mediaintresse.

Man får hoppas det här inte var ett steg tillbaka för HBT-rörelsen i Estland.

Efter promenaden fortsatte kvällen med filmvisning och sedan förståss party på både Club Angel och X-bar, Tallinns gayklubbar.

Estland i Qx GayMap