Den växande transrörelsen Transammans blev på torsdagskvällen utsedda till Årets Gräsrot 2016. Priset delas ut av Dagens opinion och Reform Act för att stötta ”människor som engagerar sig ideellt”.
– Det demokratiska samtalet är ingenting utan dem, konstaterar Jakob Ohlsson på Reform act i ett pressmeddelande efter prisceremonin.

– Vi är överraskade, glada och stolta, för vi är verkligen en gräsrotsrörelse,säger Annelie Salminen som är ordförande och en av grundarna till Transammans.
– Hela vår verksamhet har ända från början byggts på att personer behöver och vill engagera sig på sina egna villkor. Vi har fokuserat på det vi tycker har saknats för transpersoner och närstående och utifrån det tagit fram lösningar.

Transammans arbetar med bland annat utbildningar liksom samtalsgrupper för närstående och har idag ett nätverk över hela Sverige med större lokalgrupper i Kiruna, Västerås, Ekerö och Linköping.

– För oss är det faktum att närstående får mer kunskap och stöd en central del i arbetet kring att stärka transpersoners hälsa och rättigheter. Alla är närstående till transpersoner, eftersom vi lever i samma värld. Att vi får det här priset är ett kvitto på att vi är på god väg att skapa ett transvänligare samhälle, säger Annelie Salminen. 

Förutom ära ger priset 10 000 kronor till verksamheten.

Här hittar du mer information om Transammans.