Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström aviserade i ett uttalande i Dagens Nyheter i fredags, att ett förslag till skadestånd till de som tvingats till sterilisering i samband med könskorrigering, skall ut på remiss nu på måndag. Redan i april förra årets utlovades Wikström ett sådant förslag från regeringen. Sverige kan därmed bli det första landet i världen som betalar skadestånd till de transpersoner som utsatts för övergreppet.

Regeringen anger att skadeståndet skall hamna på 225 000 kronor per individ. Tvångssteriliseringen var ett krav i den könstillhörighetslag som infördes 1972. Där krävdes sterilitet både för de som ville byta juridiskt kön och de som ville undergå könskorrigerande underlivskirurgi. 1999 beslutades att de som enligt 1941 års lagar tvångssteriliserats av medicinska, sociala eller rashygienska orsaker skulle få skadestånds av svenska staten.

Alla utom just transpersoner som fick vänta till 2013 innan tvångssteriliseringar upphörde. RFSL konstaterar i ett uttalande om förslaget till skadestånd att just transpersoner utsattes för övergreppet 14 år efter att andra utsatta kompenserats.

– Detta gör att övergreppet mot transpersoner är särskilt grovt, konstaterar RFSLs förbundsordförande Frida Sandegård och konstaterar att skadestånd ”aldrig kan ersätta den skada som skett eller lindra kränkningen”.

RFSL välkomnar att staten nu skall utbetala skadestånd men menar att beloppet är för lågt. I det krav som RFSL framfört angavs 300 000 som nivån, regeringens förslag ser alltså ut att bli 75 000 lägre. 

De som kan ansöka om skadeståndet skall ha fått sin ansökan om att ändra könstillhörighet beviljad mellan åren 1972 till 2013 och ansökan skall ha lämnats in senast två år efter att lagen om skadestånd antagits.  Gabriel Wikström sa till Dagens Nyheter i fredags att målet är att lagen skall träda i kraft 1 maj 2018. Omkring 800 personer antas ha utsatts för övergreppet.