Gunilla Danielsson var en fighter. Hon hade vunnit den första ronden mot cancern, och när den kom tillbaka sommaren 2016 skrev Gunilla på instagram ”Cancern vill ha en returmatch, det ska den få”. Men inatt – ett år senare – tvingades hon ge upp.

När den lesbiska tidningen Corky såg dagens ljus i Sverige 1999 var Gunilla Danielsson en av grundarna. Tillsammans med Nenne Nestius och Jessica Nyström tillhörde hon trion som såg till att Sveriges lesbiska fick både en sajt och en tidning. Trion fick för sitt arbete ta emot priset för ”Årets Kvinnor” år 2000 som delades ut av Birgitta JacobssonBitch Girl Club.
Och även om både sajten och tidningen Corky tyvärr fick lägga ned efter några år hade Gunilla, Nenne och Jessica gjort ett stort avtryck i flatvärlden och en viktig insats för synliggörandet av lesbiska i Sverige.

Jag lärde känna Gunilla redan för drygt 20 år sedan, 1996 då vi båda fick jobb på redaktionen för tv-programmet Homogen som visades på ZTV, det var Sveriges första renodlade hbt-magasin på TV. Gunilla var redaktör och nyhetsuppläsare, jag var reporter.
Sedan korsades våra vägar igen i och med att QX Förlag gav ut Corky.
Efter Corky fortsatte Gunilla att frilansa för QX, bland annat skrev hon flera resereportage, både från New York och från en roadtrip med åtta tjejer i Kalifornien.

Även om Gunilla och jag bara sågs sporadiskt så fanns vi i varandras cirklar. Vi hade många gemensamma vänner, flera av dem boende på Tranholmen, och det var där vi brukade ses på middagar och bastukvällar några gånger om året. Då höll Gunilla oftast en lite lägre profil, hennes norrländska persona verkade trivas alldeles utmärkt med att eftertänksamt och inkännande lyssna på det som sades, gärna med taxen Kitty i knät, och rätt var det var kom det en ironisk och pricksäker kommentar från henne – som rev ner stora skratt.
Det var även till Gunilla man vände sig om man ville veta vilken tv-serie man borde se, vilken skådis som spelade med i en särskild film eller vad nya iPhone har för egenskaper. Hon hade stenkoll – och var prylgalen. Dessutom var hon allmänbildad – och så älskade hon skärgården.
Gunilla var en mycket uppskattad vän och hennes vänner beskriver henne som oerhört lojal, stark och envis. En person som växte ju mer man lärde känna henne. Och som sagt, väldigt kul.

I jobbet bad jag då och då om hennes råd, det kunde vara i samband med en plåtning med någon tjej och jag behövde hjälp att välja ut bilder till tidningen. Eller till Gaygalan där jag varje år i december hörde av mig till henne för att få en lista med namn på tjejer hon skulle vilja se på scenen. ”Ett hedersuppdrag” kallade hon det för sist vi mailade och några dagar senare kom det en lång lista med namn.
Senast stod Alicia Vikander högt på listan. Jag kollade självklart med Alicia, som inte kunde komma. Men jag lovar Gunilla, jag ska kolla igen, och om Alicia kommer till Gaygalan 2018 så är det för din skull.

Gunilla var anställd på den digitala byrån Daytona och bosatt på Tranholmen tillsammans med flickvännen Anna Högkil och taxen Kitty.
Gunilla Danielsson blev 50 år.