När Alliansen i slutet av augusti presenterade sin ”valplattform” saknades omnämnande av specifika hbt-frågor helt. I den regeringsplattform som man la fram efter valet 2006 omnämndes hbt när det gällde utrikespolitiken.
Under tisdagen la de Rödgröna fram sin ”regeringsplattform” och man omnämnde där hbt i just det internationella avsnittet. Mot slutet i det skrivs; ”Skyddet för barn, kvinnor och HBT-personer ska stärkas”.
Trots det svaga omnämnandet i valplattformarna från de två blocken säger RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund att hon är nöjd med genomslaget för deras valarbete hittills. Framförallt då i samband med Almedalen och Stockholm Pride.
– Speciellt att frågan om situationen för transpersoner kommit upp så pass tydligt är glädjande, säger hon till QX.
– Men hbt-frågorna är inte någonsin med i valrörelsen av sig självt. Det är därför vi driver vår kampanj. Vi vill tvinga fram ställningstaganden eftersom vi inte tror att partierna under valrörelsen kommer att ta initiativ till att ta upp dessa av egen kraft, fortsätter hon.
Nästa vecka samlas RFSL till något man internt kallar ”boot camp” på kansliet i Stockholm, berättar Westerlund.
– Den sista en och en halv veckan skall vi försöka bevaka väldigt aktivt och reagera på utspel som kommit och synas med våra fem krav under rubriken Verklighetens folk, säger Ulrika Westerlund och hoppas kunna återskapa den känsla man hade under Almedalsveckan.
RFSLs fem krav gäller frågor kring familjepolitiken, asyl för hbt-personer, informationsplikten i smittskyddslagen, vård för transpersoner och bemötandet i vård och omsorg.

Artiklar från Almedalen 2010 RFSLs kampanjbok ”Verklighetens folk” som PDF